Eindelijk over Dafne Schippersbrug

VIDEOEindelijk! Dat was de reactie van veel fietsers en voetgangers, die gisterochtend over de Dafne Schippersbrug reden. Eindelijk mochten ze over deze nieuwe brug tussen Oog in Al en Leidsche Rijn.

De tuibrug ligt al maanden te lonken, maar mocht tot gistermorgen 08.00 uur officieel nog niet be(t)reden worden. Natuurlijk hadden de afgelopen dagen al meerdere voetgangers en ook een enkele fietser zich 'illegaal' op de brug gewaagd, maar niemand die zich daar verder druk om maakte. 

Ook vlak voor het moment dat het is toegestaan, kunnen fietsers zich niet bedwingen. ,,Ze waren niet te houden'', vertelt een medewerker van de gemeente Utrecht. Het was al mogelijk de brug illegaal op te rijden, omdat aan de Leidsche Rijn-kant de hekken makkelijk weg te halen waren.

Hekken

Dat geldt niet voor de andere kant van de brug, bij basisschool Oog in Al, waar de brug letterlijk overheen gaat. Deze plek was de afgelopen maanden met bouwhekken hermetisch afgesloten. Maar om 08.00 uur zijn alle hekken definitief weg en denderen vele forenzen de brug over. 

Er is ook een enkele wandelaar bij, zoals Mario Witteman, die zich niet kan bedwingen. ,,Ik woon in de Korianderstraat en wilde er overheen lopen.'' De man uit Leidsche Rijn vindt het 'heel spannend en leuk' om te doen en hij is blij met de nieuwe brug. ,,Mijn zus woont in Oog in Al, dus daar ben ik nu zo.''

Directeur Jasper Bunt van de basisschool Oog in Al staat een kwartier voor de opening al op de brug en ziet even later de eerste fietsers voorbij suizen. Onder hen ook ouders en kinderen van zijn school. Hij verwacht dat hij met zijn leerlingen op de openingsdag ook over de Dafne Schippersbrug gaat lopen.

Quote

Mijn zus woont in Oog in Al, dus daar ben ik nu zo.

Mario Witteman

De afgelopen maanden is er nog druk aan de brug gewerkt. Zo had de aannemer de voorbije weken nodig om slijtlaag, leuningen, gaaswerk, verlichting en dempers aan te brengen. Volgens Bunt heeft zijn school hier verder geen overlast van gehad.

Balustrade

Het werk is nog niet voorbij. De komende maanden moet gewerkt worden aan de balustrade. Daarnaast blijven de beperkende maatregelen voor de scheepvaart nog van kracht, aldus de gemeente. Dit om te voorkomen dat schepen die onder de Dafne Schippersbrug doorvaren de nieuwe brug beschadigen.

Begin dit jaar heeft Rijkswaterstaat als vaarwegbeheerder geadviseerd het ontwerp nog een keer zorgvuldig te beoordelen en aangedrongen op extra maatregelen. Het is theoretisch mogelijk dat een (zwaar) schip zich in de wal boort en de pijlers van de brug raakt. Met als gevolg dat de brug instort, legt woordvoerder Theo de Lange van Rijkswaterstaat uit.  ,,Daarom moet er iets gebeuren om pijlers te beschermen. Dat zou een betonnen kaderand kunnen zijn. Het Amsterdam-Rijnkanaal is het drukste kanaal van Europa. We nemen geen enkel risico.''

Totdat de bescherming tegen een eventuele aanvaring klaar is, blijven de beperkende maatregelen voor de scheepvaart die tijdens de bouw al golden, van kracht. Schepen moeten uit de buurt van de wal blijven en mogen geen golven veroorzaken. Op 13 mei wordt de brug officieel geopend door Dafne Schippers. Dan moet alles in orde zijn, zegt RWS, ook de beschermende maatregelen.

Volledig scherm
De eerste fietsers gaan over de Dafne Schippersbrug © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht