Volledig scherm
Het oude glas-in-loodraam wordt terug in het Jongeriuscomplex geplaatst. © Andre Russcher

Eindelijk schot in 'levenswerk' Utrechts Jongeriuscomplex

Stichting Vrienden van het Jongeriuscomplex is maar wat blij; na twaalf jaar komt er eindelijk schot in hun ‘levenswerk’. Vrijdag zijn ze begonnen met het terugplaatsen van het enorme glas-in-loodraam in het kantoor achter Villa Jongerius aan de Kanaalweg in Utrecht. Binnen een paar dagen moet het helemaal zijn afgewerkt.

Het raam zit op dezelfde plek als hij vroeger zat. Willem ter Steege, directeur van de Stichting Vrienden van het Jongeriuscomplex, vindt het maar wat bijzonder dat de zestig glas-in-loodpanelen allemaal weer terug zitten in het metalen frame waar ze ooit uit zijn gehaald en dat ze allemaal bewaard zijn gebleven.

Monteren en demonteren

Dat bewaren ging niet zonder slag of stoot; de ramen zijn allemaal gerestaureerd omdat er schade is ontstaan door het monteren en demonteren. ,,Het origineel is in 1939 in het Jongeriusgebouw geplaatst. In de jaren zeventig is het daar uitgehaald door Defensie, want zij vonden het wel een aardig raam en plaatsten het daarom in een ander gebouw. Uiteindelijk schonken zij het raam aan ons en hebben wij het vier jaar geleden uit hun complex gehaald.”

Volledig scherm
Het raam bestaat uit wel zestig glas-in-loodpanelen. © Andre Russcher

Het resultaat van al dat monteren en demonteren, is moe lood. Daarom is dat vernieuwd om weer stevigheid te krijgen. Ook misten er stukjes glas. Volgens Ter Steege heeft het raam te lijden gehad, maar heeft het nu geen enkele schade meer.

Verbazen

,,Als je het complex binnenkomt, zie je een groot marmeren trappenhuis en stuit je op de zestig glas-in-loodpanelen”, legt Ter Steege uit. ,,Het raam zit op het zuidwesten en daardoor komt er heel veel licht binnen. Je verbaast je echt.”

In 2006 begon de stichting met het ‘gekke idee’ om het complex te behouden voor sloop. Binnen drie jaar moest het dé locatie worden voor bijeenkomsten als vergaderingen, evenementen en feesten. Inmiddels zijn ze al twaalf jaar verder. ,,Je komt onderweg heel veel weerstanden tegen en vooral financieel; we moesten veel gesubsidieerd krijgen. Maar in 2018 komt het goed. We laten het nu niet meer los!”

Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van breaking news uit de regio Utrecht? Zet dan je pushnotificatie aan! 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht