Volledig scherm
Het eerste pelikanenjong van Ouwehands Dierenpark. © Ouwehands Dierenpark

Eindelijk! Voor het eerst een pelikanenjong in Ouwehands

Dubbel feest deze week in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Het park bestaat 86 jaar én er kroop maandag voor het eerst in de geschiedenis van de dierentuin een pelikanenjong uit een ei. 

Dat laatste was voor de verzorgers van de pelikanen een grote verrassing, vertelt woordvoerder Laura van de Geer. „Er worden regelmatig eieren gelegd, maar nooit eerder kwam er eentje uit.”

Waarom die eieren nooit uitkwamen, is niet duidelijk. „Dat kan aan verschillende factoren liggen. Weersomstandigheden, de grootte van het ei en of het een goed pelikanenkoppel is, spelen een  rol.”

Strandje

Opmerkelijk is het wel dat het verblijf van de pelikanen nog niet zo lang geleden is verplaatst. „Toen de panda's kwamen, hebben we de pelikanen verhuisd. Ze hebben nu een speciaal binnenterrein waar ze kunnen broeden, maar gek genoeg kwam dit ei juist uit op een strandje in het buitengedeelte. Vlak naast het looppad van bezoekers.”

Dat betekent dat het kuiken van héél dichtbij te zien is. „Een meter afstand, gok ik. De moeder zit nog wel veel op het nest, maar als ze zich verplaatst, kun je het jong zeker zien.”

Meer eieren

De moeder blijft de komende weken nog op het nest zitten. Er liggen nog meer eieren, dus het is volgens Van de Geer niet uitgesloten dat er meer pelikanen geboren gaan worden.

Het kuiken heeft geen naam gekregen en dat gaat ook niet gebeuren. Ook is het nog niet duidelijk of het een mannetje of vrouwtje is. De verzorgers komen er de komende tijd nog niet bij.

Volledig scherm
Het 'nieuwe' onderkomen van de pelikanen. © Vidiphoto
Volledig scherm
Het eerste pelikanenjong van Ouwehands Dierenpark. © Ouwehands Dierenpark

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht