Volledig scherm
Agenten schoten in september de 37-jarige Utrechter Dustin W. neer, nadat hij een van hen had bedreigd met een mes © Koen Laureij

Eis: 10 maanden cel voor messenzwaaier Oudenoord in Utrecht die door politie werd neergeschoten

Dustin W. die in september op de Oudenoord in Utrecht een agent met een mes bedreigde, heeft een ‘extreem alcoholprobleem’. Justitie wil dat de 37-jarige Utrechter 10 maanden de cel in gaat, waarvan vijf voorwaardelijk.

Dat bleek vandaag tijdens de rechtszaak tegen de man. Dustin W. haalde in september het nieuws toen hij door een agent in zijn woning aan de Oudenoord werd neergeschoten. Even daarvoor had hij een agent bedreigd met een mes.  De Utrechter werd met verwondingen aan zijn been per brancard uit zijn woning getakeld. ,,Hij is daarvan zo goed als hersteld”, zei zijn advocaat Paul Emmelot eerder tegen het AD. ,,Al is hij nog niet helemaal pijnvrij.”

Aan de chaos op die bewuste septembermaandag ging een periode vooraf vol met problemen voor W. Hij heeft al langere tijd een alcoholprobleem. ,,Ik kan er eigenlijk niet tegen, ik vind er niets aan, maar ik doe het toch”, vertelde hij vanmiddag aan de rechter. ,,Waarschijnlijk doe ik het om dingen te sussen. Gevoelens van verdriet, angst, verlatenheid.”

Explosieven
Ook die 10e september heeft W. gedronken. Hij stuurt een vriendin een bericht met de melding dat hij ‘genoeg explosieven had om het hele blok op te blazen. Ik ga eruit met een bang'. Als die vriendin daarop naar de woning van W. gaat, treft ze hem aan met een mes. Op de achtergrond staat de muziek keihard aan.

De vriendin denkt dat  W. in een psychose zit en belt de politie. Eén van de agenten gaat met hond en schild naar de woning, waar hij W. sommeert naar buiten te komen. Kort daarop verschijnt W. met een vleesmes in zijn hand, klaar om er mee te hakken. De agent is van overtuigd dat hij zou aanvallen. Daarop lost hij drie schoten. W. wordt geraakt in zijn kuit.

Eng
Tijdens de rechtszaak vanmiddag valt W. stil als hij dit relaas hoort. Zelf kan hij zich van het voorval niets herinneren. ,,Ik vind het heel erg dat ik dat geweest. Ik kan me heel goed de angst van de agent voorstellen. Het is niet wie ik normaal ben. Het is net alsof het over iemand anders gaat. Dat maakt het zo eng.”

W. wil zelf graag  hulp voor zijn probleem. Hij is al vaker veroordeeld en opgenomen geweest, maar zonder resultaat. Volgens een psychiater, die als deskundige bij de rechtszaak aanwezig was, moet je accepteren dat W. áltijd een terugslag zal helpen.  Ze ziet geen heil in gedwongen opname. 

De officier van Justitie constateerde dat W.  een ‘extreem hardnekkige verslaving’. ,,Daar kom je niet zomaar vanaf. Het is de vraag of het ooit gaat lukken. Ik wil niet dat we hier ooit nog weer staan.” Ze eiste een celstraf van 10 maanden en daarna een opname van een jaar onder de voorwaarde dat W. geen alcohol gebruikt. Ze wil een proeftijd van 5 jaar waarin W. verder thuis wordt behandeld.

Advocaat Emmelot vindt dat zijn cliënt met zijn voorarrest voldoende is gestraft. Hij wil dat W. zo snel mogelijk wordt behandeld.

De rechtbank doet binnen twee weken uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht