Eis: 20 jaar cel voor Mimoun H. voor doden echtgenote en brandstichting

Video/UpdateMimoun H. dreigt tot op hoogbejaarde leeftijd zijn dagen in de cel te moeten slijten. Als het aan het Openbaar Ministerie krijgt de 71-jarige Utrechter tientallen jaren gevangenisstraf, voor het doden van zijn echtgenote en brandstichting in hun appartement aan de Marshalllaan in Kanaleneiland. Als gevolg van de vuurzee raakte ook agent Zefanja Engberts zwaargewond. 

Indringend kijkt Kadiija haar vader aan. Terwijl zus Ilhan naast haar nog tranen wegveegt na een indrukwekkend betoog over de impact van 21 juni 2018, zegt ze: ,,Papa ik hoop dat je ons, als dit alles achter de rug is en de rechter heeft gesproken, wilt vertellen wat er in dat uur is gebeurd. Dat is het enige wat we willen.”

Ontstond ruzie tussen haar vader Mimoun en hun door messteken om het leven gebrachte moeder? Was dat naar aanleiding van geruchten over ontrouw van zijn vrouw met een buurman, die de familie stellig weerspreekt? Duidelijk is dat vader hun moeder om het leven bracht en daarna brand stichtte door in hun huis verspreidde benzine aan te steken.

Het bespreken van deze gebeurtenissen zorgde vandaag herhaaldelijk voor tranen op de publieke tribune, vooral bij de tien dochters en een zoon van de vader die sinds de gebeurtenissen vastzit. Om 20.30 uur tankte hij die dag benzine met een jerrycan, waarna hij naar huis fietste en na even binnen zijn om 20.45 weer buiten stond. Om 20.50 uur, terwijl brandweerlieden volop bezig zijn het vuur te blussen, stapt H. het politiebureau aan de Marco Pololaan binnen. ,,Vrouw dood, ik heb het gedaan’’, zegt hij met zijn handen in de lucht. Hij zegt met een mes te hebben gestoken.

Volledig scherm
Mimoun H. dreigt tot op hoogbejaarde leeftijd zijn dagen in de cel te moeten slijten. © Nicole van den Hout

De vrouw van Mimoun H. wordt na de brand dood gevonden in de woning. Ze is al voor het vuur gestorven en blijkt zes keer gestoken. Inmiddels zegt H. zich niets meer te herinneren van de avond. ,,Ik weet niet wat er toen gaande was. Ik heb nooit zoiets meegemaakt. Ik werd wakker toen ik bij de politie was en zakken om mijn handen kreeg.’’ Een psycholoog en ook een psychiater zetten vraagtekens bij zijn verhaal. ,,Óf u bent geheugen kwijt en kunt geen vragen beantwoorden. Het tweede scenario is dat u nog wel weet wat er gebeurd is maar doet alsof u het niet meer weet’’, zei de voorzitter van de rechtbank.

Quote

Vrouw dood. Ik heb het gedaan.

Mimoun H. , Verdachte bij binnenkomst politiebureau

Beelden van de brand gingen het hele land door. Vooral vanwege agent Zefanja Engberts, die via een raam aan de dikke rook wist te ontsnappen. Hij zag geen andere uitweg dan uit het raam springen, na even aan een kozijn hangen. Door zijn val werden zijn twee hielbenen verbrijzeld. 

Tranen

In tranen vroeg Mimoun vergiffenis. ,,Ik wil dat mijn kinderen mij vergeven. En ook die betrokken agent vraag ik om vergiffenis. Ik heb nog nooit zoiets gedaan. Ik hou zoveel van mijn elf kinderen. Ik ben nog nooit in contact geweest met justitie’’, zei hij met gebogen hoofd en gekleed in ruitjesblouse, donkerblauwe bodywarmer, spijkerbroek en sportschoenen.

Waarom H. zijn vrouw gedood zou hebben, wil hij niet zeggen. Volgens getuigen zou er ruzie zijn tussen de twee, vanwege geruchten over ontrouw. Enkele dagen voor haar dood sliep de vrouw ook meermaals bij een dochter en haar zus. Van haar man mocht ze geen contact hebben met de broer van haar buurvrouw. Toch praatten en lachten ze samen, ontdekte Mimoun. Hij stapte vervolgens na 48 jaar huwelijk naar het buurtteam met de mededeling dat hij wilde scheiden maar kwam daar enkele dagen later op terug. In de tussentijd had hij contact met een dochter en kwam een scheiding ter sprake. Ook liet hij in gesprekken doorschemeren  dat hij zijn vrouw zou vermoorden.

Omdat de dochters het idee hadden dat hun vader doordraaide, namen ze hem niet serieus. H. ontkende tijdens de zitting ook toespelingen op de dood van zijn vrouw te hebben gemaakt. ,,Het is altijd goed gegaan, ik hou van deze vrouw. Ik heb zoiets nooit gezegd.’’ Maar opgenomen gesprekken laten wat anders horen: ,,Die ellendeling is teruggekomen. Zij heeft mij onder het oog van mensen te schande gebracht.” H. zou op die fatale 21 juni ook op zoek zijn geweest naar de man, met wie zijn vrouw contact had.

Shockschade

In hun slachtofferverklaring vertellen twee dochters namens alle kinderen over de ‘mooie band’ met hun moeder. ,,Het is een jaar geleden dat ons leven compleet veranderde. Alle kleur is uit ons leven gehaald. De zin van ons leven is zwartgeblakerd. Onze moeder was alles voor ons, maar van het ene op het andere moment was ze weg. We hebben haar nooit meer kunnen zien, aanraken of kussen.” 

De elf kinderen eisen via advocaat Frédérique ten Berge ieder 17.500 euro shockschade. Ze willen een zware straf voor hun vader. Advocaat Keulen van agent Zefanja Engberts stelt: ,,Er is een leven voor 21 juni en erna. Later dit jaar volgt een nieuwe operatie, die de dagelijkse pijn moet verminderen. Daarna nog zeker een jaar herstel.’’ Zei eiste 13.000 euro schadevergoeding. Woningcorporatie Portaal nog eens 95.000 euro.  

Quote

Ik had het de kinderen graag gegund dat er een stoornis zou zijn vastge­steld bij Mimoun H. Maar die is niet vastge­steld. Er is doelbewust gehandeld.

Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie (OM) is ervan overtuigd dat Mimoun H. zijn vrouw heeft vermoord. Mogelijk gebeurde dat in een opwelling, tijdens een ruzie. Ook de brandstichting en de zwaargewonde agent worden hem aangerekend. ,,Ik had het de kinderen graag gegund dat een stoornis zou zijn vastgesteld bij Mimoun H. Dat zou een verklaring kunnen zijn. Maar die is niet vastgesteld. Er is doelbewust gehandeld.’’ Officier Wildeman eiste 20 jaar gevangenisstraf.

Omdat bij Mimoun geen psychische problemen zijn geconstateerd, is H. volledig toerekeningsvatbaar. Advocaat Sanne Schuurman benadrukte dat Mimoun zwaar is de war was na zijn daad en alleen warrig, onsamenhangend en steeds anders verklaarde. ,,Dat is geen tactische keuze. Niemand heeft iets aan een verhaal dat niet klopt.”

De officier voegde toe: ,,Hij en alleen hij is verantwoordelijk. Waarom na de doodslag op de vrouw met wie hij 48 jaar samen was ook het lichaam nog zo verminken? Het afscheid kwam al veel te vroeg maar de manier waarop heeft voor extra veel verdriet gezorgd.’’ 

Het kan even duren voordat de tweets geladen zijn.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht