Volledig scherm
Soraya Gooyer. © AD

Eis: acht jaar cel en tbs voor mishandelen en doden van schoonmoeder Soraya

UpdateKevin N. heeft zijn schoonmoeder Soraya in Utrecht zo ernstig mishandeld dat zij aan de gevolgen hiervan is overleden. Daar is het Openbaar Ministerie van overtuigd. Jaren onvoorwaardelijke gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging is vandaag tegen hem geëist.

Het moet een hel zijn geweest voor haar, de laatste weken van haar leven. Dat concludeerden de voorzitter van de rechtbank en de officier van justitie vandaag eensluidend en onafhankelijke van elkaar tijdens een aangrijpende rechtszaak rond de dood van de 58-jarige Utrechtse Soraya Gooyer. ,,Ik vond het moeilijk om te lezen wat hier allemaal gebeurd is”, zei rechtbankvoorzitter Druijf bedrukt.

Ze woonde in 2017 samen met haar dochter Nadia (31) en Nicole (33) H. in een flat aan de Bangkokdreef in Overvecht. Daar woonden ook Patrice C. (43, man van Nicole) en hoofdverdachte Kevin N. (33, vriend van Nadia). In hun driekamerflat waren grote spanningen. Niet alleen omdat ze de kleine woonruimte met z’n allen deelden en ook nog eens twee honden rondliepen die hun behoefte op het balkon deden. Maar ook omdat er wiet- cocaïne en drank werd gebruikt en nauwelijks werd schoongemaakt.

Spanningen

Kevin was degene die probeerde wat structuur aan te brengen in de flat, waar op een normale doordeweekse dag niemand opstond voor het middaguur. Maar afspraken maken bleek heel moeilijk, vooral met de verstandelijk beperkte Patrice en Nicole. Langzaam maar zeker bouwden de spanningen daarom op en ontstond ook fysiek geweld, vooral van de kant van Kevin. Vaak was (schoon)moeder Soraya het slachtoffer.

Soraya zou volgens Kevin en Nadia geprobeerd hebben om hen te vergiftigen. Daarom zou Kevin een paar keer een tik of een schop hebben uitgedeeld, dat gaf hij wel toe. Nadia deed dat ook, net als Nicole en Patrice. Maar die laatste twee zouden dat alleen gedaan hebben uit angst voor Kevin en omdat moeder weigerde te eten.

Weigerde ze misschien te eten vanwege haar gebroken kaak en de vele mishandelingen, vroeg officier van justitie Janneke Grijns zich hardop af. Hoofdverdachte Kevin N. die zijn dagen vooral vulde met gamen en wiet gebruiken lachte vandaag meermaals wat schamper en ontkende iedere beschuldiging. Hij wees vooral naar Nicole en Patrice, die op hun beurt hem aanwezen als kwade genius.

Dodelijke mishandeling

Strafeisen:
Hoofdverdachte en schoonzoon Kevin N.: acht jaar onvoorwaardelijk cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag en voor maandenlang mishandelen Soraya Gooyer.

Dochter Nadia H. (vriendin Kevin): 6 maanden cel voor maandenlange mishandeling van haar moeder, volledig toerekeningsvatbaar.

Dochter Nicole H.: 4 maanden onvoorwaardelijk cel voor maandenlange mishandeling van haar moeder, verminderd toerekeningsvatbaar. Strafverzwarend weegt mee dat ze haar moeder mishandelde.

Schoonzoon Patrice C. (man van Nicole): 3 maanden cel voor maandenlange mishandeling van zijn schoonmoeder, verminderd toerekeningsvatbaar. Alcoholprobleem.

Dat deed ook Soraya, het verstandelijk beperkte jongere zusje van Nadia en Nicole en de naamgenoot van de omgebrachte (schoon)moeder. Zij verklaarde dat Kevin haar moeder de avond voor haar dood mishandelde. ,,Ik hoorde haar schreeuwen: ‘Kevin hou op, hou op.’ Mijn zussen hadden mijn moeder moeten beschermen tegen Kevin, ik ben verschrikkelijk boos op hen. Dit had nooit mogen gebeuren, mijn moeder heeft zich laten misbruiken, ik hield heel veel van haar.”

Het OM hecht veel waarde aan de ‘pure’ verklaringen van zusje Soraya en stelt dat alleen Kevin degene kan zijn geweest die zijn schoonmoeder zó mishandelde dat ze aan de gevolgen daarvan overleed. Het was ook zijn dna dat werd aangetroffen op haar mogelijk dichtgeknepen hals. Volgens de patholoog stierf Soraya die nacht door geweld op en rond haar neus, mond en hals.

Ook werden aan de neus, ribben en elleboog van moeder verse en oudere breuken gevonden, net als aan haar kaak. Op haar hele lichaam werden blauwe plekken aangetroffen. Alle vier de verdachten gaven toe de vrouw mishandeld te hebben maar niemand wist wie de fatale handelingen uitvoerde, voordat ze stierf in haar eigen bed. Wel spraken ze na die vondst samen af elkaar niet te gaan beschuldigen bij de politie.

Belofte

Die belofte bleek vandaag niets meer waard. De beschuldigingen van Kevin richting de zwakbegaafde Nicole en Patrice en vice versa vormden vandaag tijdens de zitting een constante stroom. Nadia koos consequent de kant van Kevin, de man die haar twee inmiddels uit huis geplaatste kinderen schonk. Volgens het Pieter Baan Centrum zijn Nicole en Patrice verminderd toerekeningsvatbaar. Nadia is dat niet maar wel vormt zij een gevaar zolang ze onder invloed van Kevin blijft.

Kevin die als enige nog in voorarrest zit in de zaak heeft een hele serie persoonlijkheidsstoornissen, geen zelfinzicht en een agressieprobleem. Hij zou jarenlang behandeld moeten worden, stellen deskundigen. Morgen komen de advocaten van de vier verdachten aan het woord. Uitspraak op 1 augustus.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht