Volledig scherm
© anp

Eis: taakstraf voor politiemedewerkster
met hennepkwekerij in haar Maarssense huis

Tegen een 48-jarige medewerkster van het politiekorps Utrecht die in haar Maarssense woning een hennepkwekerij had, is een taakstraf van 60 uur geëist. De helft van de eis is voorwaardelijk. 

De vrouw werkte als centralist op de meldkamer.

Haar 54-jarige man wordt gezien als de spil achter de kwekerij. Hij dient wat het Openbaar Ministerie betreft gestraft te worden met een onvoorwaardelijke taakstraf van 60 uur.

Hij nam tijdens de zitting alle schuld op zich, net als bij eerdere politieverhoren. De teelt was bedoeld voor eigen gebruik hield hij de rechtbank voor. „Ik ben hartpatiënt, wilde met de planten cannabisolie maken om te kijken of mijn gezondheidstoestand zou kunnen verbeteren. Ik heb te horen gekregen dat ik niet oud ga worden, dan grijp je alles aan om het proces te rekken.”

Baan op het spel

Dat zijn vrouw helemaal niets verweten kon worden, ging er bij de officier van justitie niet in. „Die kwekerijen waren in haar huis. Het was haar man die zich ermee bezig hield. En haar baan die ze op het spel zette.”

Het OM neemt het de Maarssense hoogst kwalijk dat zij als politiemedewerkster  geen halt heeft toegeroepen aan de illegale activiteiten van haar echtgenoot. ,,U schaadt daarmee alle agenten op straat. Juist u had beter moeten weten.”

Stress

De vrouw, die in 2015 na de inval in hun woning op staande voet werd ontslagen, was het daar niet mee eens. ,,Ik ben ook maar een mens. Stond met mijn rug tegen de muur. Ik zag mijn man langzaam sterven, hoopte dat de olie zou helpen. We worden als beesten afgeschilderd en dat doet pijn. We hebben vaak ruzie gehad over die hennep. Ik was het er niet mee eens. Deze zaak heeft heel veel stress opgeleverd. Mede door de impact van eerdere krantenberichten. We zijn door de beslagleggingen op onze bankrekeningen zelfs bij de voedselbank beland. Een week lang, terwijl wij daar niet thuishoren. Het voelt alsof wij er zijn ingeluisd, omdat ik bij de politie werkte. Door wie? Ik heb geen flauw idee, het begon met een anonieme brief.”

Quote

We zijn een week lang bij de voedsel­bank beland, terwijl wij daar niet thuishoren

De verdachte politiemedewerkster

Naast de geëiste taakstraffen diende het OM een ontnemingsvordering in van 42.855 euro. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er niet drie keer geoogst is, zoals de 54-jarige Maarssenaar beweert, maar elf keer. Dat is mede opgemaakt uit de staat van de materialen die in de woning zijn aangetroffen en briefjes met aantekeningen, inclusief oogstdata. Onzin, zegt de verdachte. Die notities herkende hij niet. „Ik had die spullen tweedehands gekocht. Via Marktplaats van iemand langs de snelweg. Ik weet niet waar ze eerder voor zijn gebruikt. En ik heb ook niet illegaal stroom afgetapt. Ik heb niet aan de meters geklooid, misschien de bewoners voor ons.”

Uitspraak over twee weken.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht