Volledig scherm
De politie doet kort na de overval onderzoek bij de woning. © Koen Laureij

Eis: vijf jaar cel voor gewelddadige overval villa De Bilt

Tegen de twee verdachten van de zeer gewelddadige overval op een villa in De Bilt is vijf jaar celstraf geëist.

Drie gemaskerde mannen drongen op een ochtend de woning binnen en mishandelden de bewoner. Hij en zijn vrouw werden vastgebonden in de kelder. Daarbij werden ook hun ogen afgeplakt met tape. De overvallers gingen er met juwelen en de auto van de Biltenaren vandoor. De bewoner is daarna met verschillende verwondingen op de spoedeisende hulp behandeld.

Regenkleding

De auto werd kort daarna deels uitgebrand gevonden in Groenekan. In de BMW werd regenkleding gevonden met DNA-sporen van een jongeman uit Zeist. Op het stuur zat DNA dat herleid kan worden naar een andere man uit Zeist. Na die match tapte de politie enige tijd hun telefoons af. Tijdens de uitzending van Opsporing Verzocht belde ze met elkaar. Een van hen was in het verleden bevriend geweest met de zoon van de slachtoffers. Toen kwam hij wel een bij hen thuis in de woning aan de Holle Bilt.

Beide mannen zeggen niets met de overval te maken te hebben. De man wiens sporen op het regenpak werden gevonden, zegt de kleding ruim een maand eerder gedragen hebben toen hij op bezoek was bij twee jongens in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. De ander wijst naar zijn werk bij een bakkerij in Zeist. Daar komt hij met veel mensen in aanraking. Zijn advocaat bracht eerder het scenario naar voren dat het DNA via de vrouw na contact in de bakkerij in de auto is terecht gekomen.

Bewijs

Het OM vindt dat er voldoende bewijs is voor de betrokkenheid van de verdachten. De door de advocaten geschetste scenario's hoe het DNA materiaal in de auto terecht is gekomen, vindt hij niet aannemelijk.

Het OM eiste tegen beide mannen vijf jaar celstraf. Zwaarwegend is het geweld dat werd gebruikt.

Een derde verdachte is nooit aangehouden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht