Volledig scherm
Lucas de Ruwe. Inzet: verdachte Dirk K. © Familiefoto/KRO NCRV

Eis: zeven jaar cel voor dodelijk geweld Amsterdamsestraatweg

updateTegen Dirk K. (26) uit Utrecht is vandaag een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zeven jaar geëist. De verdachte heeft vorig jaar onder invloed van alcohol twee harde klappen uitgedeeld aan Lucas de Ruwe (25) uit Maarsbergen. Het slachtoffer overleed vijf dagen later aan hersenletsel. 

De moeder, broer en zus van de Lucas de Ruwe, die in een eethuis aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht de fatale klappen kreeg, legden vanochtend in de rechtbank emotionele verklaringen af.

Volledig scherm
De herdenkingssteen op het Onze Lieve Vrouwekerkhof in Amersfoort © Saskia Berdenis van Berlekom

Zijn vader, moeder, broer en zus vertelden in hun slachtofferverklaringen over het enorme gemis sinds 12 juli, de dag dat Lucas overleed. ,,Lucas is mij afgenomen, nooit meer zijn lach en taalgrappen. Nooit kleinkinderen van hem”, zei zijn moeder. ,,Mijn zoon is dood, door zinloos geweld. Door de laffe Dirk K., die niet koos voor een gesprek, maar voor extreem geweld. Ik hoop dat het oordeel van de rechter de samenleving zal beschermen tegen hem en dat dit oordeel mijn woede weg zal nemen.”

Broer Benno en zus Marloes spraken van een ‘drie-eenheid’ die ze samen vormden. ,,Hij was altijd de eerste die belde als het niet goed met je ging. Hij wilde dat het goed ging met al zijn vrienden. Alles is van hem afgenomen, alles is van ons afgenomen. We waren veel meer dan broer en zus.” 

Hersenletsel

De Ruwe kreeg meerdere harde klappen tegen zijn hoofd bij het geweld, waardoor hij hersenletsel opliep. Dat gebeurde nadat het slachtoffer en Dirk K. een woordenwisseling kregen bij een eethuis aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. De Ruwe stierf aan de gevolgen van het geweld, nadat hij dagenlang in het ziekenhuis voor zijn leven had gevochten.

Tijdens de rechtszaak waren opvallend veel politiemensen aanwezig, die de vader van Lucas steunden. Hij is een collega van ze. De rechtbank verwachtte vanochtend ‘een zware en verdrietige dag’ voor de nabestaanden, waarbij ook ‘aangrijpende beelden’ van het incident middenin de nacht worden vertoond. 

De enige verdachte in de zaak was aanwezig tijdens de zitting. Dirk K. groette bij binnenkomst zijn familie en bekenden boven en maakte daarbij met zijn handen de vorm van een hart, voordat hij plaatsnam naast zijn advocaat Serah Jap-A-Joe.

Eerste klap

Quote

Ik zou niet weten waarom ik sloeg. Ik herinnerde me opeens weer wat daarvoor gebeurd was. Het is gebeurd, ik kan het niet veranderen. Ja, ik had weg moeten lopen

De Utrechter houdt vol dat hij als eerste geslagen werd die nacht. Dat zou zijn gebeurd nadat drie mannen uit een taxi stapten, die volgens Dirk K. ‘stomdronken’ zouden zijn geweest. Een van hen was Lucas de Ruwe. Vanuit de groep zou meteen naar zijn tas zijn gegrepen. ,,Toen ik de tas terug probeerde te krijgen kreeg ik direct een klap. Ik weet niet van wie. Dat was angstig voor mij. Ik werd duizelig en ben weggelopen.”

Nadat hij even was gaan zitten omdat hij zich ‘niet lekker voelde’ besloot Dirk K. terug te keren naar het eethuis aan de Amsterdamsestraatweg. Naar eigen zeggen om een broodje te halen. Maar bij het eethuis deelde hij direct een klap uit aan Lucas de Ruwe, die ook te zien is op camerabeelden. ,,Dat was in een opwelling, ik zou niet weten waarom ik sloeg. Ik herinnerde me opeens weer wat daarvoor gebeurd was. Het is gebeurd, ik kan het niet veranderen. Ja, ik had weg moeten lopen.”

De rechtbank benadrukt dat alle getuigen verklaren dat Dirk K. nooit is geslagen die nacht. Maar de verdachte houdt vol dat hij wel degelijk ‘een forse tik’ kreeg en daar duizelig van werd. ,,Ik sloeg bij binnenkomst de eerste de beste.”

Lekkers

,,We hebben hem met geen vinger aangeraakt”, verklaarden de andere mannen in de groep van drie waar slachtoffer Lucas deel van uitmaakte. ,,Wat de verdachte zegt is totale onzin. We hebben hem alleen gevraagd wat voor lekkers hij gekocht had, gevolgd door grof taalgebruik.”

Ingetogen vertelde de rechter dat Lucas vanwege de impact van de klappen op zijn hoofd en nek moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Op camerabeelden is te zien dat het slachtoffer twee harde klappen op zijn hoofd krijgt van de plotseling binnenstormende Dirk K. Na even wankel op zijn benen te hebben gestaan zakt hij in elkaar. Dirk K. vlucht na de klappen direct weer naar buiten, aanwezigen in het eethuis verbouwereerd achterlatend. De rechter sprak van ‘schokkende beelden’.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht