Volledig scherm
Robin Berg bij een elektrische laadpaal aan de Leidseweg in Utrecht © Shody Careman

Elektrische auto's in Lombok straks energiefabriek voor hele wijk

Elektrische auto’s gaan in de Utrechtse wijk Lombok mogelijk over ‘vier á vijf jaar’ de hele wijk van stroom voorzien. De Europese Unie wil ruim baan maken voor deze manier van stroomopslag.

Utrechter Robin Berg is vanuit de J.P. Coenstraat met zijn bedrijf LomboXnet al een aantal jaren bezig om een nieuwe manier van stroomopslag van de grond te krijgen. Hierbij wordt stroom die wordt opgewekt met windmolens of zonnepanelen opgeslagen in de accu’s van elektrische auto’s.

Proeftuin

Quote

Met de stroom van de slimme laadpaal kunnen bewoners bijvoor­beeld nog even televisie kijken

Robin Berg

Tot nu toe werd zijn project volgens hem ‘gedwarsboomd’ door allerlei Europese regels. Tot vandaag. De EU gaat de regelgeving op de schop nemen en ziet de Utrechtse wijk Lombok als een mooie proeftuin.  Vanmiddag werd een akkoord ondertekend door staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat), de EU-commissarissen voor Milieu en Innovatie, ondernemer Robin Berg en de provincie Utrecht. Daarnaast doen ook de Franse bedrijven Renault en Bouygues mee aan de samenwerking.

Berg is dolblij met het akkoord. ,,Als je zelf stroom produceert en daarna weer teruglevert aan het net, betaal je twee keer energiebelasting. Dat maakt dit project nu nauwelijks rendabel.” Daarnaast hoopt Berg dat er in de toekomst laadpalen in  de wijk komen die geschikt zijn voor álle elektrische auto’s. ,,Dan hebben we een solide businesscase.”

Opslagplaats
Het principe van Berg is erop gericht om de elektrische auto’s van mensen in Lombok in te zetten als opslagplaats voor overtollige stroom. ,,In de toekomst stappen we helemaal over op duurzame energie, zoals zonne- of windstroom. Het probleem is alleen dat we die energie ergens moeten opslaan om op een later tijdstip te gebruiken.”

Berg denkt dat de accu’s van een elektrische auto daarvoor het meest geschikt zijn. ,,’s Avonds rijden de auto's de wijk in, waarna ze aan een slimme laadpaal gaan, die ook stroom kan terugleveren. Daarmee kunnen wijkbewoners bijvoorbeeld nog even televisie kijken. ’s Nachts worden de accu’s dan weer aangevuld met windenergie. Overdag kunnen de auto’s dan aan de zonnepanelen, al dan niet op het bedrijventerrein waar je werkt.”

Wagenpark

Volgens Berg zijn er 200 elektrische auto’s nodig om de wijk Lombok volledig van stroom te kunnen voorzien. ,,Dat is ongeveer tien procent van het wagenpark in de wijk.” Nu telt de buurt nog slechts 35 elektrische wagens. ,,Maar het gaat nu hard. Ik verwacht echt dat we binnen vier á vijf jaar zover zijn.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht