Volledig scherm
Fietsers slalommen om de voetgangers heen op de Vismarkt. © Marnix Schmidt

Elektronisch verkeersbord moet fietsers laten afstappen op drukke Vismarkt

De gemeente Utrecht start donderdag met een tweeweekse proef om fietsers vaker te laten afstappen in drukke voetgangersgebieden. Hierbij moeten elektronische borden fietsers informeren wanneer zij hun weg te voet moeten vervolgen. 

Sinds mei van dit jaar zijn fietsers in het weekend tussen 10.00 en 18.00 uur niet welkom op de Vismarkt. Op borden staat dit aangegeven, maar omdat vrijwel niemand zich aan dit verbod houdt, is de gemeente op zoek naar andere manieren om fietsers zich hier bewust van te maken.

In het kader van de proef plaatst de gemeente speciale telcamera’s bij de Vismarkt die het aantal fietsers en voetgangers registreren. Bij drukte verschijnt op LED-schermen de mededeling dat fietsers moeten afstappen.

De techniek die hiervoor wordt gebruikt, is volgens de gemeente nieuw. Als de proef met de zogenoemde ‘dynamische bebording’ bevalt, zal Utrecht die in de toekomst mogelijk vaker toepassen.

Proefresultaten

De resultaten van de proef worden opgenomen in een evaluatie over de uitbreiding van het voetgangersgebied in de Utrechtse binnenstad. De uitkomst daarvan wordt volgens wethouder Lot van Hooijdonk (Mobiliteit) begin 2019 bekendgemaakt aan de Utrechtse gemeenteraad. 

Onze verslaggever maakte eerder deze reportage over de drukte op de Vismarkt.

Volledig scherm
Fietsers lopen met fiets aan de hand over de Vismarkt. © Marnix Schmidt
Volledig scherm
Het bord met alle tijden op de Vismarkt © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht