Volledig scherm
De windmolens van Windpark Houten. © William Hoogteyling

Eneco moet bromtoon windmolens Houten verhelpen

Het was lange tijd een raadsel waar het geluid vandaan kwam, en zelfs of het eigenlijk wel écht werd gehoord. Maar de mysterieuze bromtoon in Houten is wel degelijk te peilen. En het is ook volstrekt helder waar hij zijn oorsprong vindt: Windpark Houten.

In 2015, en ook in een groot deel van het vorig jaar, was de bromtoon een soort fantoom, dat niet objectief viel te traceren. Maar waarvan wel werd vermoed dat tenminste één van de drie Eneco-windolens de veroorzaker zou zijn. Namelijk de turbine die het dichtst op de Rondweg staat in Houten-Zuid. Een groep bewoners van de hier aanpalende woonwijken Het Water en De Polder klaagt al jaren over geluidsoverlast.

Quote

De herkomst moet worden gezocht in de aandrijf­lijn van de windturbi­nes

Burgemeester en wethouders

In juni vorig jaar bleek uit metingen al, dat de ongrijpbare bromtoon inderdaad afkomstig moest zijn van deze molen. Maar daarmee was een oplossing nog niet in zicht, want het bleek dat de toon ook hoorbaar was als de molen stilstond. Niemand kon uitleggen wat in die situatie dan het geluid voortbracht.

Inmiddels zijn er nieuwe geluidsmetingen gedaan en blijkt er wél een verband te bestaan tussen de draaiende rotorbladen en het gebrom. ,,De herkomst moet worden gezocht in de aandrijflijn van de windturbines’’, aldus b en w.

De frequentie van de toon verhoudt zich evenredig tot het rotortoerental. En dat geldt ook zo voor de tweede turbine, die een eind verderop staat. Er lijkt daarmee geen sprake van een storing, eerder van een structureel probleem. Hoe het op te lossen, dat gaat Eneco nu onderzoeken, aldus b en w.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht