Volledig scherm
De molens van Windpark Houten gaan op proef overdag vaker draaien, op voorwaarde dat voldoende omwonenden het experiment steunen. © William Hoogteyling

Eneco zet proef windmolens in Houten alleen door met steun van bewoners

Energiebedrijf Eneco wil dit voorjaar meewerken aan een proef met een aangepast draaischema voor de omstreden windmolens in Houten, maar verbindt daar wel een harde voorwaarde aan: omwonenden moeten de proef steunen.

Doen zij dat niet, of in onvoldoende mate, dan weigert het bedrijf de turbines ’s nachts een tandje zachter te laten draaien en overdag juist een tandje meer. De verwachting bij een test met dit alternatieve draaischema is, dat het gunstig uitpakt voor de nachtrust van bewoners van de wijken De Polder en Het Water. Zij wonen dicht op de windmolens langs het Amsterdam-Rijnkanaal.

Aan de wieken van één van deze drie molens zijn vorig jaar zogenoemde uilenveren geplakt, die een geluiddempend effect moeten hebben. Ook zijn er maatregelen getroffen die de hinderlijke bromtoon dempen, afkomstig van deze en nog een tweede windmolen.

Overlast

Bewoners van Het Water en de Polder zijn voor de proef, maar bewoners van de Veerwagenweg bleken vorig jaar mordicus tegen. Zij wonen namelijk niet in de buurt van de molens, maar er pal ónder, aan de andere kant van de Rondweg. Deze Veerwagenwegbewoners hebben jarenlang actie gevoerd tegen elke vorm van dreigende overlast door de windmolens, en zijn nu onder geen voorwaarde van plan extra lawaai overdag te accepteren - ook niet als het een proef betreft.

Voor wethouder Michiel van Liere (D66) was daarmee de kous af. Hij wilde eind vorig jaar het langslepende windmolendossier sluiten. Uilenveren en de bromtoondemper, zo maakte hij de balans op, waren de maximaal haalbare maatregelen gebleken. Maar een meerderheid in de gemeenteraad nam daarmee geen genoegen. Die steunde een door GroenLinks ingediende motie die burgemeester en wethouders opdroeg de proef tóch uit te voeren.

Nu stelt Eneco, eigenaar van de molens, zijn eigen voorwaarde: zonder steun van omwonenden, geen proef met een aangepast draaischema.

Belevingsonderzoek

Het toeval wil, dat deze maand de Universiteit Utrecht in opdracht van de gemeente een onafhankelijk belevingsonderzoek uitvoert in de omgeving van de windmolens. De vraag die daarin centraal staat, is of de uilenveren en de bromtoondemper effect hebben. 

Dit onderzoek wordt nu uitgebreid met een extra vraag, namelijk of omwonenden positief of negatief staan tegenover de proef met het draaischema. Pas als de uitkomsten van deze enquête zijn verwerkt, neemt Eneco een besluit. Vermeld wordt niet, bij hoeveel steunbetuigingen Eneco de proef wil doorzetten. Gaat die door, dan start hij vermoedelijk begin maart voor een periode van drie maanden.

De proef kan dus op zijn vroegst pas in de zomer worden afgerond. De gemeenteraad had geëist dat de resultaten nog in deze raadsperiode op tafel komen, maar dat gaat dus niet lukken. De raad komt pas na de verkiezingen in nieuwe samenstelling weer te spreken over de windmolens. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht