Volledig scherm
Bewonersprotest in 2015 tegen bebouwing van de Handelskade. © William Hoogteyling

‘Handelskade Vreeswijk wel degelijk waardevolle cultuurhistorie’

De Handelskade in Nieuwegein heeft wel degelijk een cultuurhistorische waarde en mag daarom niet bebouwd worden met achttien nieuwe dijkhuizen. Dat heeft de Raad van State gisteren bepaald.

Het hoogste rechtsorgaan vindt dat op de Handelskade, de westoever van de Koninginnesluis, nog goed te zien is hoe het sluislichaam er vroeger heeft uitgezien. ‘Het dijklichaam is bovendien een goede en herkenbare overgang en entree naar de kern van Vreeswijk’, stelt de raad. ‘Dit samenstel maakt dat het onbebouwde karakter van het plangebied uit cultuur-historisch oogpunt waardevol is.’

Op de dijk wil eigenaar familie Huiden al zes jaar zestien eengezinsdijkwoningen en een twee-onder-een-kapwoning bouwen. Buurtbewoners zijn altijd fel tegen geweest. Ze vinden dat de dijk niet stevig genoeg is en zijn bang dat de veiligheid in het geding is. Ook waardedaling van hun koophuizen speelt bij de bewoners in de wijk Lekboulevard mee om de woningen tegen te houden.

Petitie

Een petitie tegen de woningbouw leverde in 2015 meer dan duizend handtekeningen op. Het protest kreeg ook de gemeenteraad achter zich. Die bepaalde ook dat de bestemming groen moet blijven. De raad stelde dat de woningen niet passen in de gemeentelijke structuurvisie.

Eigenaar Huiden was het niet eens met het besluit van de raad en stapte naar de Raad van State. Die bepaalde dat de gemeenteraad van Nieuwegein zijn huiswerk moet overdoen en wilde betere argumenten horen. Die zijn nu aangereikt en daar is de Raad Van State het mee eens. Het bouwplan is daarmee definitief van de baan. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht