Volledig scherm
© AD

‘Illegale’ plezierjachten in binnenwateren Nieuwegein irriteren buurt

In de binnenwateren van Nieuwegein zouden plezierjachten op illegale ligplaatsen zijn aangemeerd. Eigenaren zijn niet bekend en voor de plek wordt niet betaald. Dat zeggen buurtbewoners en scheepseigenaren die zeggen wel de rekening te betalen. Ze vinden dat Rijkswaterstaat tegen dit soort praktijken slecht handhaaft. Die instantie ontkent dit echter.

Het is een doorn in het oog van de buurt en scheepseigenaren op legale aanmeerplaatsen. Buurten vinden dat illegaal geplaatste bootjes de omgeving ontsieren. Scheepseigenaren die wél voor de ligplaats betalen, vinden de situatie oneerlijk. Vaak zijn eigenaren van illegaal geplaatste bootjes niet bekend. Na het aanmeren van hun – vaak afgeschreven – schip vertrekken ze met de noorderzon. In Nieuwegein zou het om een tiental plezierjachten gaan die ergens liggen waar niet voor de ligplaats betaald is. Onder meer in Vreeswijk, aan de Doorslag in de binnenstad en in voormalig Jutphaas ten noorden van Nieuwegein.

Vol bootjes

Een van de buurtbewoners die klaagt over de situatie is Eugene Elbertse. Hij woont op een woonschip aan het Jaagpad tegenover de Handelskade, ten zuiden van Nieuwegein. „Je ziet het vaak gebeuren hier aan de overkant. Het ligt er vol met bootjes die er soms al een half jaar of langer liggen. Niemand kijkt er naar om. Ze nemen de plekken in van de beroepsvaart, daar is veel minder plaats voor”, vertelt hij. „Ik heb het gevoel dat er niet wordt gehandhaafd, vanwege de lange tijd die verstrijkt voordat er iets wordt gedaan. Beroepsvaart mag er maximaal twee weken gratis liggen. Plezierjachten mogen er aan die kant helemaal niet liggen.”

Het verhaal van Elbertse wordt bevestigd door een Vreeswijker die bekend is met de schipperswereld in het voormalige schippersdorp. Hij noemt liever niet zijn naam. „Ik heb het gevoel dat het om gedumpte schepen gaat. Er is momenteel geen markt voor tweedehands boten, dus op deze manier worden ze goedkoop van de hand gedaan. RWS handhaaft niet”, vertelt hij. „Er ligt sinds november 2017 een plezierjacht aan de Doorslag in het centrum. Daar wordt niets mee gedaan en de eigenaar is niet bekend.”

Probleem niet groot

Rijkswaterstaat geeft toe dat van één plezierjacht in Vreeswijk bekend is dat het er illegaal ligt. De eigenaar zou achterhaald zijn en er wordt tegen opgetreden. RWS vindt dat het probleem niet zo groot is als wordt geschetst. „De sluismeesters houden bij wat er op de ligplaatsen gebeurt en ons is niet bekend dat er op grote schaal overtredingen worden gemaakt”, zegt woordvoerder Karin Buitena van Rijkswaterstaat.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht