Volledig scherm
Op de plek waar deze nieuwbouwwijk moet komen, liggen mogelijk nog niet-ontplofte explosieven. © Bureau Wurck

EOD gaat niet-ontplofte bommen vliegbasis Soesterberg opruimen

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg wordt binnenkort begonnen met het opruimen van niet-ontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog. 

Het gaat om het zuidelijk deel van de voormalige vliegbasis tussen de Van Weerden Poelmanweg en het bedrijventerrein van Soesterberg. Op die locatie moet een woonwijk verrijzen.

Eind 2018 is er een detectieonderzoek gedaan naar mogelijke explosieven. Daarbij zijn in ieder geval plekken ontdekt waarvan wordt vermoed dat er niet-ontplofte explosieven in de grond zitten. De vliegbasis is in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Duitse luchtmacht en veelvuldig door de geallieerden gebombardeerd.

Elk gevonden explosief tot een diepte van 4,5 meter zal worden uitgegraven en vernietigd. Het uitgraven is de verantwoordelijkheid van een gespecialiseerd bedrijf. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) zal de explosieven vervolgens onschadelijk maken. Gedurende de werkzaamheden zal het grote terrein geheel voor het publiek afgesloten zijn. Mogelijk houdt dat ook in dat de zuidelijke toegang tot het park wordt afgesloten voor fietsers en voetgangers.

Archeoloog kijkt mee

Tijdens de werkzaamheden wordt geprobeerd zoveel mogelijk bomen in het gebied te sparen en wordt er rekening gehouden met het broedseizoen van de veldleeuwerik, tussen maart en september. Bij de ontgravingen is ook een archeoloog aanwezig vanwege mogelijke archeologische waarde van de objecten of andere ontdekkingen. 

Eerder werden tijdens een vergelijkbaar onderzoek elders op de voormalige vliegbasis al drie bunkers gevonden waarvan het bestaan niet bekend was. De bunkers zijn in 1940 gebouwd door de Duitse bezetter. In de bunkers werd nog een tekst als ‘Rauchen Verboten‘ (roken verboden) gevonden. 

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Vandaag speelt het voetbalelftal van CVV Vriendenschaar uit Culemborg een bijzondere wedstrijd. Ze nemen het op tegen een team vol met bekende youtubers. De voetbalwedstrijd wordt gespeeld voor de Stichting Heartbeat, die zich inzet voor gezinnen met hartproblemen. Twee bekende youtubers zullen per helikopter het veld betreden. Er zijn al ruim 800 kaarten verkocht. De wedstrijd begint om 19.30 uur. Kaartjes zijn bij het sportpark (Pinksterbloem 91) of online te koop.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht