Volledig scherm
Een wijkagent praat met jongeren in de Utrechtse wijk Overvecht. © Angeliek de Jonge

Ernstige zorgen over vertrek van agenten uit Overvecht

Utrechtse politieagenten en jongerenwerkers maken zich ernstig zorgen over het vertrek van een groot aantal agenten uit de Utrechtse wijk Overvecht. Volgens politiechef Van Renswoude spelen personele problemen in heel Utrecht.

Verschillende onafhankelijke bronnen vertellen het AD dat zo'n veertien agenten Overvecht achter zich laten. Vervanging is voorlopig niet aan de orde, beweren deze bronnen. Ze vinden dat extra zorgelijk omdat onlangs uit een onderzoek bleek dat Overvecht de ideale plek is voor de onderwereld om zich in de bovenwereld te mengen.

De agenten verlaten op verschillende niveaus de politie. Zo is onlangs een wijkchef die actief was in Overvecht, verhuisd naar de politie in Amsterdam. Ook is een groot aantal wijkagenten vertrokken. Deze agenten hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het opbouwen van netwerken, waardoor zij goed contact hadden met jongeren op straat.

Quote

Agenten willen zich blijven ontwikkelen, carrière maken

Een van de redenen voor de leegloop is het ontbreken van doorgroeimogelijkheden. ,,Die zijn er niet bij de Utrechtse politie. Agenten willen zich blijven ontwikkelen, carrière maken. Als die kansen niet geboden worden, dan moet je verder gaan kijken", zegt een ingewijde. Ook de werkdruk in Overvecht, met veel schietincidenten, wordt genoemd als een factor die zwaar meeweegt.

Volgens Johan van Renswoude, districtschef van de stad Utrecht, is er zeker geen sprake van dat agenten vluchten voor de ellende in Overvecht. ,,We zijn met een enorme reorganisatie bezig en er zijn na jaren van stilstand weer vacatures opengesteld. Agenten grijpen nu hun kans om door te groeien of iets anders te gaan doen. Maar dat gebeurt overal en is niet typisch voor Overvecht.''

Druk

De druk op de agenten die actief blijven in de wijk, wordt volgens de ingewijden daardoor wel veel groter. ,,De druk op het rooster is enorm en agenten moeten veel harder werken dan zou moeten. Daardoor ontstaat er een hoop onvrede. Dat zorgt er voor dat de 'uitloop' alleen maar groter wordt."

Van Renswoude wil eerst de volledige reorganisatie afwachten voordat hij conclusies trekt. ,,Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat er geen druk op onze mensen staat, maar we waren de afgelopen twee tot drie jaar best fors overbezet. Dat neemt niet weg dat het aantal taken alleen maar toeneemt en die overbezetting er alleen op papier is.''  

Ongelegen

Politiechef Van Renswoude beaamt dat het juist in een wijk als Overvecht heel ongelegen komt als agenten weggaan. ,,Het is belangrijk dat er niet te veel doorstroom is, want op die manier help je alle contacten om zeep", zegt een van de jongerenwerkers.

Het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) concludeerde onlangs dat de onderwereld zich nadrukkelijker heeft gevestigd in de wijk dan werd vermoed. ,,Het is een vorm van criminaliteit die vaak onzichtbaar blijft, maar het zet een duidelijke rem op positieve ontwikkelingen van buurten en wijken", zei burgemeester Jan van Zanen over het onderzoek van het RIEC.

Ook de politiek heeft de verontrustende geluiden uit Overvecht vernomen. PvdA-raadslid Bülent Isik gaat burgemeester Jan van Zanen om opheldering vragen. ,,Wij willen graag dat het college de gemeenteraad informeert over deze situatie. Het is belangrijk dat de raad weet wat het vertrek van deze agenten betekent voor de veiligheid van Overvecht en de stad."

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht