Volledig scherm
De oude kippenschuur is sindskort een 'escaperoom' © Saskia Berdenis van Berlekom

'Escaperoom' in boerderij Woudenberg populair

De oude kippenschuur van de opa en oma van Allies van Ginkel (42) is sindskort een 'escaperoom'. Daarin laten deelnemers zich opsluiten om aan de hand van puzzels en opdrachten de weg naar buiten te vinden.

De vriendengroep die in een tent op de boerderij bij Allies van Ginkel aan de Segheweg in Woudenberg in het zonnetje een kopje koffie zit te drinken, weet nog niet wat hen te wachten staat. Het idyllische plaatje, met een blatende koe en het prachtige groene uitzicht, is in de verste verte niet te rijmen met de horrorachtige naam van de activiteit, die de groep zodadelijk gaat ondernemen: ontsnappen uit Escaperoom de Kippenschuur.

Houtblok
Allies van Ginkel spreekt de groep streng toe. ,,Vandaag laten jullie je vrijwillig opsluiten. Jullie mogen niet uit het raam klimmen of de boel slopen om buiten te komen. Het is de bedoeling dat jullie door opdrachten en puzzels op te lossen achter codes komen die jullie dichtbij de sleutel brengen.'' Ze neemt ons mee naar het oude schuurtje achter op haar erf. Piepend gaat de deur open. Er lopen geen levende kippen. Wel ligt er op een houtblok een hondenspeeltje in de vorm van een dode kip.

Barend (40) en Achsa (40) van Ginkel (40) uit Woudenberg stappen als eerste naar binnen. Evert (42) en Martine (39) Legemaat en hun zoon Gijs (17) uit Maarsbergen volgen. Zo, daar staan ze dan. Allies doet de deur met een klap op slot. Het vijftal staat in het schuurtje om zich heen te kijken. Ze zien een antiek halster van een paard, een oude verroeste rattenvanger, een melkmachine en wat klompen. Hoewel de kippen ontbreken ruikt het in de schuur nog naar de dieren. Er liggen zelfs hier en daar nog uitwerpselen.

Volledig scherm
Door het oplossen van puzzels en opdrachten kunnen deelnemers ontsnappen © Saskia Berdenis van Berlekom

Overal staan spullen die aanwijzigen kunnen zijn voor de locatie van de sleutel. Maar wat is de juiste volgorde? En hoe kom je daar? En hoe gaat dat kastje of kluisje open? Martine: ,,Ze hadden het ook panicroom kunnen noemen.'' Door de ramen, bedekt met spinnenwebben, schijnt het zonnetje naar binnen. De kookwekker naast de deur galmt door de schuur, terwijl de deelnemers hun hersens laten kraken over de volgende stap.

Evert geeft het al gauw op. ,,Ik ben geen puzzelvent.'' Hij klopt op de deur. ,,Jullie moeten ons wel helpen, zo komen we er nooit uit.'' Aan de andere kant van de deur blijft het stil.

Quote

We hadden ieder een taak moeten nemen. Dit is goed voor de teambuil­ding

Deelnemer Achsa

Kokosmat
De tijd begint te dringen. Chaos slaat toe. Barend en Achsa zijn druk aan het rekenen. Maar de sloten blijven dicht. ,,Hoe kan dat nou? Ik weet zeker dat dit de code is.'' Martine probeert tevergeefs in de aanwezige blaadjes de oplossing te vinden.Evert sloft op klompen naar de kokosmat voor de deur. Hij tilt hem op. ,,Een pissebed. Geen sleutel.'' Vlak voor de kookwekker afgaat, staat Gijs breed glimlachend met de sleutel in zijn hand. Via het 'boevenpad', zónder codes. ,,Hebbes!''

Buiten in het zonnetje wordt er nagepraat en gelachen. Achsa verzucht: ,,Ik heb me te lang op één ding gefocusd. We hadden ieder een taak moeten nemen. Dit is goed voor de teambuilding!'' Barend baalt een beetje. ,,Het was geweldig! Maar ik vind het erg jammer dat het ons niet gelukt is om de sleutel te vinden zonder alle stappen af te lopen. Het is meeslepend. De sfeer van de schuur is fantastisch. Mag ik het nog eens proberen?''

Gijs heeft zijn handen in zijn zakken. Hij is zichtbaar tevreden: ,,Ik heb de sleutel wél gevonden.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht