Ester is geslaagd: 'De hele dag confetti in mijn lijf'

VideoHet was gisteren juichen of janken voor duizenden jongeren in ons land. Oftewel: geslaagd of gezakt voor het examen. In het Utrechtse Oog in Al zoeken we naar de blije pubers. ‘Ik heb staan gillen en een gat in de lucht gesprongen.’

Om geslaagden te vinden hoef je de politieacademie niet met succes te hebben doorlopen. Ze verraden zich namelijk via de schooltas aan een vlaggenstok, de Nederlandse driekleur erbij.

Volledig scherm
Ester Mendel is geslaagd! Links vader Joost, rechts moeder Marianne © Foto Ruud Voest

In de Utrechtse wijk Oog in Al hebben we al snel beet. In elke straat hangen wel een paar van die schooltassen. Maar dat ze er hangen blijkt geen garantie dat de feestvarkens er ook zijn. Zo vertelt een vader dat zijn geslaagde zoon op de weg terug is van een examenreisje naar Thailand, verderop vertelt ma dat dochter plichtsgetrouw aan het werk is gegaan in de supermarkt.

Dat alles geldt niet voor Ester Mendel (17) die slaagde voor het vwo, Yujian Kuipers (20) die het havodiploma op zak heeft en Willem Grijzenhout (18) die het gymnasium positief afsloot. Wat opvalt: hoe goed hun cijferlijst ook is, allemaal waren ze zenuwachtig vandaag, zoals het schijnbaar hoort, totdat het verlossende belletje kwam. Voor Yujian kwam dat pas laat. „Pas om half zes wist ik dat ik die vlag kon ophangen. Toen heb ik staan gillen en een gat in de lucht gesprongen.”

Confetti

De hele dag confetti in haar lijf, zo omschrijft Ester het. „Ik was de hele dag heel bang. Dat was niet goed. Tot mijn mentor belde. Toen heb ik gegild, want ik wist meteen dat ik geslaagd was.”

Bellen? Het kan ook anders, bewijst het relaas van Willem die, kan het romantischer, met zijn vriendin op een bankje zat te wachten op de uitslag. En toen plompverloren een lijst op internet onder ogen kreeg die duidelijk maakte dat het hem was gelukt. Waarna hij juichte en zijn vriendin zoende. Willem kan zich nu na de zomer gaan richten op de toekomst. En vanavond? 
Ik kan niet beloven dat ik niet dronken word.

Dat is wellicht nog het meest boeiende, dat ze uitvliegen. Willem wil geneeskunde studeren in Amsterdam, Yujian neemt een tussenjaar en gaat Azië bereizen, heel stoer in haar eentje.

Quote

Ik was de hele dag heel bang. Tot mijn mentor belde. Toen heb ik gegild, want ik wist meteen dat ik geslaagd was

Ester Mendel

En Ester gaat nu eerst Lissabon onveilig maken met vriendinnen en verkast dan naar de TU in Eindhoven voor een studie psychologie & techniek, haar ouders achterlatend in een leeg nest. Die maken daar uiteraard flauwe grapjes over: ‘Dan hebben we eindelijk weer tijd voor elkaar.’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht