Volledig scherm
Eva Batenburg, die geld inzamelde voor een AED in Hoef en Haag. © William Hoogteyling

Eva heeft het voor elkaar: de eerste buurt-AED in Hoef en Haag

Vaak zijn het gemeenten die het initiatief nemen voor meer AED’s in de buurt, maar in ‘nieuwbouwdorp’ Hoef en Haag bij Vianen is het de 19-jarige Eva Batenburg die in actie kwam. Ze kreeg een maand de tijd om geld in te zamelen en het is haar gelukt: er komt een buurt-AED in de wijk om mensen met acute hartproblemen te kunnen helpen.

Eva Batenburg woont nu ongeveer een jaar samen in Hoef en Haag. Haar vriend was vrijwilliger bij de brandweer in Vianen en daardoor was Eva zich er al sterk van bewust hoe cruciaal een paar minuten kunnen zijn in geval van nood. Toen ze een tv-reclame over AED’s zag, vroeg ze zich daarom af of er eigenlijk wel zo’n apparaat is in Hoef en Haag. „Ik wist wel dat er een in Stal Bosgoed is, maar die kun je alleen gebruiken als de manege open is”, zegt Eva.

„Op een website van de Hartstichting kon je je postcode intikken en controleren of er genoeg AED’s in jouw buurt zijn”, vertelt Eva. „Toen ik onze postcode intikte, kreeg ik de melding ‘alarm’ op mijn scherm te zien: er zijn verder geen AED’s in Hoef en Haag!” De hoogste tijd om daar iets aan te doen, vond Eva. Ze startte via de website van de Hartstichting een inzamelingsactie, waarbij iedereen die wil een bedrag kan doneren.

Een AED is een apparaat dat iemand met een hartstilstand een elektrische schok geeft. Die schok kan ervoor zorgen dat het hart weer normaal gaat kloppen. Zo kan een AED iemands leven redden. Eva en haar vriend willen dat deze eerste buurt-AED in Hoef en Haag komt op een centrale plek, zodat zowel bewoners uit Het Lint als het Dorpshart er gemakkelijk bij kunnen.

Mensenlevens redden

„Iedereen kan zo’n AED bedienen”, legt Eva uit. „Er staat precies op welke stappen je moet zetten en het apparaat praat tegen je. Als je dan ook nog telefonische aanwijzingen krijgt van iemand van 112, kun je een mensenleven redden.” Nadat Eva de gemeente Vianen op de hoogte bracht van haar actie, heeft ook de burgemeester besloten het aantal AED’s in de gemeente in kaart te brengen.

Dankzij Eva’s inspanningen komt er nu een AED mét buitenkast in Hoef en Haag. Inbegrepen is ook een service- en onderhoudspakket voor vijf jaar. Het geld dat nu nog opgehaald wordt, gaat naar onderhoud van de AED in Hoef en Haag voor de jaren erna. Doneren kan dus nog steeds. De actie loopt eind deze week af.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht