Volledig scherm
Een geldloper heeft net de pinautomaat bij de Albert Heijn in Leersum geleegd, nadat hier eind 2017 een plofkraak mislukte. © Sem van der Wal

Ex-kandidaat-raadslid in hoger beroep tegen 10 jaar cel voor plegen plofkraken

De rechtszaak tegen een groep plofkrakers rond voormalig kandidaat-raadslid Steven K. (32) uit Utrecht krijgt een vervolg. Zowel het Openbaar Ministerie als advocaten zien aanleiding om in hoger beroep te gaan tegen de vonnissen van eind vorige maand.

De rechtbank in Utrecht veroordeelde eind juni drie van de vier verdachten voor betrokkenheid in wisselende samenstelling bij negen plofkraken en pogingen daartoe. Deze vonden niet alleen plaats in de provincie Utrecht (Leersum tweemaal), maar ook in Gelderland en Noord-Brabant.

Tien jaar

Steven K. kreeg tien jaar cel opgelegd. Abdel T. uit Nieuwegein moet zes jaar de cel in en Jacky E. uit Houten tweeënhalf jaar. K.’s neef Roger werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Maar met die vrijspraak is het Openbaar Ministerie het niet eens. Daarom is hoger beroep aangetekend tegen de straf voor de man, die al in de cel zit vanwege een andere zaak. Ook werd hij al eerder werd veroordeeld voor betrokkenheid bij plofkraken.

Volgens de rechtbank is ‘in overvloed’ bewijs aanwezig tegen hoofdverdachte Steven K. Hij werd veroordeeld voor betrokkenheid bij acht van de negen onderzochte plofkraken, die tussen december 2017 en februari vorig jaar plaatsvonden. In bijna alle gevallen was een filiaal van Albert Heijn met een mobiele geldautomaat doelwit. ,,Hij had een sturende en leidende rol binnen de organisatie’’, stelde de rechtbank over Steven.

Maar ook in deze zaak volgt hoger beroep. In dit geval ingesteld door advocaat Roozemond, die eerder al sprak van gebrekkig onomstotelijk bewijs. Terwijl Steven zelf op zitting iedere betrokkenheid bij plofkraken ontkende.

Derde hoger beroep

Advocaat Bouchikhi tekende als derde hoger beroep aan, voor zijn cliënt Abdel T. (25). Hij kreeg met zes jaar cel een straf gelijk aan de eis van het OM. Alleen de zaak rond Jacky E. (24) krijgt geen vervolg. Onduidelijk is nog wanneer het hoger beroep in de drie zaken plaats gaat vinden.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht