Ex-voorzitter freule-stichting schikt met Veenendaal
Aart Ooms heeft in de Veenendaalse freulezaak een schikking met de gemeente getroffen. De gemeente ging in de affaire met een foute belegging voor enkele miljoenen euro's het schip in. Ooms gaf de gemeente een deel van de winst op het huis dat hij deze zomer verkocht en daarmee is de zaak afgedaan.
Dat zegt de voormalig voorzitter van de stichting Freule Lauta van Aysma in het boek 'De Freule: het verhaal van de verdwenen miljoenen' dat freelance journalist Sameer van Alfen over de affaire schreef. Oud-penningmeester Chris van Holland is nog in gesprek met de gemeente over een schikking.
Het bestuur van de bejaardenstichting investeerde in 2000 via de ING bijna tien miljoen euro in een beleggingsfonds, maar dat geld verdween. De gemeente stond garant voor dat geld, maar wist het via rechtszaken terug te krijgen van de ING.
Zes miljoen
Volgens voormalig juridisch raadsman Jan Wiltink van Ooms kwam de gemeente daarna weer een schikking met de bank overeen en betaalde zes miljoen euro terug. Die deal is echter nooit boven tafel gekomen of bewezen, omdat de gemeente daar niks over wil zeggen, zegt Wiltink.
Het bestuur werd uiteindelijk door de Hoge Raad veroordeeld tot het terugbetalen van de schade aan de gemeente, die daarvoor beslag op de woningen van Ooms en Van Holland. Dat beslag is er volgens de schrijver van het boek weer afgehaald, waardoor Ooms het kon verkopen.
Ooms kreeg voor twee-onder-éénkapper waarvoor hij in 1993 227.000 gulden betaalde, deze zomer 232.000 euro. Dat is omgerekend bijna 130.000 euro meer. Hoeveel daarvan naar de gemeente is gegaan willen beide partijen niet zeggen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amerongse hockeyclub zoekt nog steeds naar vandalen die hun veld vernielden: ‘Blijft een mysterie‘
Het is, ruim een week later, nog steeds niet duidelijk wie de vandalen zijn die het hockeyveld van hockeyclub De Haaskamp in Amerongen hebben vernield. Het veld wordt voor duizenden euro’s opgeknapt. ,,Het blijft een mysterie”, aldus voorzitter Sanne Ruijs. -
PREMIUM
Deze kinderen krijgen les over Molukkers die gedwongen naar Nederland kwamen: ‘Het is heftig’
Als vanaf 4 juni in Culemborg de reizende tentoonstelling In 2 werelden – Molukkers in Nederland is te zien, weten zeventig havoscholieren al meer van het onderwerp dan menig Nederlander. Allemaal dankzij het project ‘Spraakmakend verleden Culemborg’ dat de kinderen in contact brengt met de lokale Molukse gemeenschap. -
PREMIUM
Wel of niet expres ingereden op agent: als je met 140 km/u door stad scheurt maakt dat volgens rechter niks uit
-
PREMIUM
Youtuber Thomas Brok (28) nagejaagd en ‘met stenen bekogeld’ tijdens filmen Utrechtse middelbare school
De populaire vlogger Thomas Brok (28) en zijn cameraploeg zijn maandag tijdens opnames voor zijn Youtube-kanaal bij het schoolplein van middelbare school St. Bonifatiuscollege in Utrecht achterna gezeten door leerlingen. Volgens Brok is hij ook bekogeld met stenen, stukken glas en parfumflesjes. Hij gaat aangifte doen. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
En wéér vat politie winkeldief in de kraag: man staat kledinglabels te verwijderen onder het Bollendak
De politie heeft op maandagavond een kledingdief in de kraag gevat die, onder het Bollendak naast Utrecht Centraal, alarmlabels van gloednieuwe kleding stond te verwijderen. Wéér was het raak: ondernemers in de binnenstad worden de laatste tijd geteisterd door winkeldieven.
In samenwerking met indebuurt Utrecht