Volledig scherm
De Freule Lauta van Aysmaflat in de Kerkewijk in Veenendaal die doro de in opspraaqk geraakte stichting is gebouwd. © Raphaël Drent

Ex-voorzitter freule-stichting schikt met Veenendaal

Aart Ooms heeft in de Veenendaalse freulezaak een schikking met de gemeente getroffen. De gemeente ging in de affaire met een foute belegging voor enkele miljoenen euro's het schip in. Ooms gaf de gemeente een deel van de winst op het huis dat hij deze zomer verkocht en daarmee is de zaak afgedaan.

Dat zegt de voormalig voorzitter van de stichting Freule Lauta van Aysma in het boek 'De Freule: het verhaal van de verdwenen miljoenen' dat freelance journalist Sameer van Alfen over de affaire schreef. Oud-penningmeester Chris van Holland is nog in gesprek met de gemeente over een schikking.

Het bestuur van de bejaardenstichting investeerde in 2000 via de ING bijna tien miljoen euro in een beleggingsfonds, maar dat geld verdween. De gemeente stond garant voor dat geld, maar wist het via rechtszaken terug te krijgen van de ING.

Zes miljoen
Volgens voormalig juridisch raadsman Jan Wiltink van Ooms kwam de gemeente daarna weer een schikking met de bank overeen en betaalde zes miljoen euro terug. Die deal is echter nooit boven tafel gekomen of bewezen, omdat de gemeente daar niks over wil zeggen, zegt Wiltink.

Het bestuur werd uiteindelijk door de Hoge Raad veroordeeld tot het terugbetalen van de schade aan de gemeente, die daarvoor  beslag op de woningen van Ooms en Van Holland. Dat beslag is er volgens de schrijver van het boek weer afgehaald, waardoor Ooms het kon verkopen.

Ooms kreeg voor twee-onder-éénkapper waarvoor hij in 1993 227.000 gulden betaalde, deze zomer 232.000 euro. Dat is omgerekend bijna 130.000 euro meer. Hoeveel daarvan naar de gemeente is gegaan willen beide partijen niet zeggen.   

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht