Volledig scherm
Stadion Galgenwaard © Marco Gerling

Experts gaan dak stadion Galgenwaard op voor extra controle

Experts gaan nog deze week nieuwe inspecties uitvoeren in het FC Utrecht-stadion Galgenwaard.  Stadioneigenaar Jan Spelt wil dat nog voor de eerstvolgende thuiswedstrijd van FC Utrecht deskundigen de staalconstructie rond het dak onderzoeken. Wanneer dat exact gebeurt is nog niet duidelijk.

De vakantietijd maakt het niet eenvoudig om experts nog vóór de thuiswedstrijd tegen VVV voor de tweede keer deze maand een inspectie uit te laten voeren. Als het niet lukt om het extra onderzoek nog deze week te doen, dan gaat de wedstrijd gewoon door, meldt FC Utrecht. 

De eerste inspectie was vorige week al, naar aanleiding van het instorten van een deel van het stadiondak van AZ in Alkmaar. Dezelfde architecten en bouwer die aan dit stadion werkten, het failliete Midreth, waren in diezelfde periode ook betrokken bij de verbouwing van het station van FC Utrecht.

Quote

Eigenlijk zou iedere club AZ aan moeten aanbieden om gebruik te maken van hun stadion. Wat zij nu meemaken wil geen enkele club meemaken.

Jan Spelt, directeur Galgenwaard

Spelt legt uit dat voor de nieuwe inspectie de mensen het stadiondak op moeten, om de conditie van met name de lasnaden goed te kunnen beoordelen. Bij AZ bleken enkele van deze naden dermate zwak, dat ze het bij hevige wind begaven. De overige lasnaden konden niet genoeg weerstand bieden om het afbreken van het dak in Alkmaar te voorkomen. ,,Als deze naden gescheurd zijn, dan ontstaat direct roestvorming”, weet Spelt waar op gelet moet worden bij de nieuwe inspectie.

Staanders

Eerder vertelde bouwer Joop Leliveld dat Utrecht een heel andere constructie kent. Daarop krijgt de wind door het open karakter van de Galgenwaard veel minder vat. Bovendien kent het stadion in Utrecht in tegenstelling tot het AFAS-stadion van AZ ook ondersteunende ‘staanders’. Spelt maakt zich daarom niet op voorhand druk over de uitkomsten van het nieuwe onderzoek. ,,Uit de eerste controle is vorige week niets onregelmatigs gebleken. Bovendien heeft de Galgenwaard ook nog een oudere stevige boogconstructie.”

Maar mochten de uitkomsten deze week onverhoopt negatief uitpakken, dan communiceert de stadioneigenaar dat ook. Spelt is geschrokken van de impact van het instorten van het dak van het stadion van AZ. ,,Eigenlijk zou iedere club AZ aan moeten aanbieden om gebruik te maken van hun stadion. Want wat zij nu meemaken wil geen enkele club meemaken natuurlijk.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht