Explosief Nieuwegein afgevoerd door EOD, straat weer vrijgegeven

videoOp de Herteweide in Nieuwegein is donderdagmorgen een explosief aangetroffen. De politie heeft woningen in de omgeving laten ontruimen en urenlang onderzoek gedaan. Rond 14.00 uur vanmiddag heeft de Explosieven Opruimingsdienst het explosief verwijderd. Het wordt op een veilige plaats onschadelijk gemaakt, meldt de politie.

De straat is weer vrijgegeven. Het is nog onduidelijk om wat voor explosief het precies gaat. 

Volledig scherm
De Herteweide is na de vondst van het explosief afgezet. © Koen Laureij

De politie vond het explosief na een melding over gedumpte kleding bij een vuilnisbak in de straat. De man die de kleren aantrof, vertrouwde het niet en schakelde de politie in. Bij een zoektocht in de buurt die daarop volgde, stuitten agenten op het explosief. 

In de buurt van de woningen staat een school voor speciaal basisonderwijs, De Evenaar. Die werd niet ontruimd: ,,Wij zijn geïnformeerd door de politie en houden de kinderen binnen tot we een seintje krijgen dat ze weer naar buiten kunnen. We hebben begrepen dat de auto’s van de Explosieven Opruimingsdienst onderweg zijn en dat het naar schatting nog zo’n twee uur duurt”, zei een medewerker van de school vanochtend tegen deze nieuwssite.

Ook het Veiligheid & Defensie College Nieuwegein aan de Dasseweide, onderdeel van ROC Midden-Nederland, is na de vondst van het explosief de veiligheidsdiensten op de hoogte gesteld. Ook deze school hield de studenten binnen. „Wij hebben opdracht gekregen van de veiligheidsdiensten, de brandweer onder andere, om de studenten en medewerkers binnen te houden op locatie.”

Afgelopen nacht vloog al ruim drie kwartier een politiehelikopter boven de wijk Batau Noord, waar de Herteweide ligt. Kort daarvoor werd een plofkraak gepleegd bij een filiaal van Coolblue, aan het Europaplein in Utrecht. Of er een verband is tussen deze meldingen is nog onduidelijk.

Volledig scherm
© Koen Laureij

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht