Volledig scherm
De Domkerk blijft de komende jaren in de steigers. Extra miljoenen van het Rijk maakt een grondige restauratie mogelijk. © Angeliek de Jonge

Extra geld voor grondige restauratie Domkerk

Het ministerie van OCW trekt dit jaar 2,1 miljoen euro uit voor de restauratie van de Domkerk in Utrecht.

Met deze bijdrage is de kans groot dat de Domkerk in de komende jaren grondig kan worden gerestaureerd, zegt woordvoerder Marco van der Werf van de Domkerk. De kerk blijft daardoor ook de komende jaren in de steigers staan. 

Na een eerste inspectie bleek dat er 1.6 miljoen euro nodig was voor acuut onderhoud. Brokken natuursteen van de luchtbogen en ornamenten aan de noord- en de zuidkant waren aangetast; ijzeren verbindingen verroest. 

Ook de metalen torenbekroningen op het dak, de dakbedekking, het tegelwerk, het schilderwerk, het metsel- en voegwerk en het stucwerk boven het orgel in de kerk moesten dringend vernieuwd worden. De werkzaamheden hiervoor zijn vorig jaar zomer begonnen.

Vervolgonderzoek

Na een vervolgonderzoek kwamen nieuwe mankementen aan het licht, waarvoor vier à vijf miljoen euro nodig is om ze te verhelpen. De ruim twee miljoen die het Rijk nu beschikbaar stelt, draagt bij aan deze kosten. Van der Werf verwacht dat het Rijk komend jaar opnieuw twee miljoen euro beschikbaar stelt.

Minister Van Engelshoven laat in een reactie weten het belangrijk te vinden in erfgoed te investeren ,,om deze plekken aantrekkelijk te houden voor bewoners en bezoekers.’’ De ruim twee miljoen voor de restauratie van de Domkerk maakt deel uit van een groter pakket van 34 miljoen euro, dat wordt uitgetrokken voor de restauratie van kerken, boerderijen en molens. Naast de overheidssubsidie hoopt de Domkerk ook nog op bijdragen van de provincie en de gemeente.

Waterspuwers

Voor een grondige restauratie moeten onder meer luchtbogen, steunberen, gevels en trappentorens opgeknapt worden. Van der Werf zegt dat met de subsidie ook het mos van de waterspuwers verwijderd kan worden.

,,De architect van Van Hoogevest stelt dat met een extra subsidie van vier miljoen euro de Domkerk er weer pico bello uitziet. Tenzij we tijdens de werkzaamheden tegen onverwachte nieuwe mankementen aanlopen. De kerk zou er dan de komende twintig tot dertig jaar mee vooruit kunnen”, aldus Van der Werf.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht