Volledig scherm
. © Prinses Maximacentrum

Extra geld voor onderzoek naar genezing van kinderkanker

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht krijgt een forse donatie voor een programma om kanker bij kinderen in Indonesië, Malawi, Kenia en Kosovo te bestrijden. De hoop is om de genezingskans van minder dan 10 procent naar 25 procent te vergroten.

Dit zogenoemde Outreach-programma van het Prinses Máxima Centrum wordt financieel ondersteund door de AFAS Foundation. Dit bedrijf steunt het driejarig programma met anderhalf miljoen euro.

In Nederland is de genezingskans voor kinderen met kanker gemiddeld 75 procent. De kans op genezing van kinderkanker in ontwikkelingslanden daarentegen is minder dan 10 procent. Belangrijke oorzaken hiervan zijn een tekort aan geschoold personeel, gebrekkige diagnostiek, ondervoeding en het niet afmaken van de behandeling door slechte voorlichting aan ouders. 

Kennis

Het Outreach-programma richt zich op de bestrijding van deze oorzaken door middel van twinning programs. Hierbij wordt kennis overgedragen aan partnerziekenhuizen, die op hun beurt weer collega’s in andere ziekenhuizen in de regio opleiden. De opgedane ervaring en kennis komt ook ten goede aan Nederlandse patiënten, artsen en onderzoekers. Zo krijgt het Prinses Máxima Centrum toegang tot tumormateriaal van patiënten met zeldzame aandoeningen voor laboratoriumonderzoek, leren Nederlandse collega’s veel over het werken in bijzondere omstandigheden en verkrijgen ze kennis over de werking van geneesmiddelen bij Nederlandse kinderen met een andere etnische achtergrond.

Gerben Eversdijk, voorzitter van AFAS, is enthousiast over het programma: ,,Vanaf het eerste moment waren wij overtuigd van de absolute noodzaak om dit te gaan doen. Ieder mens weet waarom dit zo belangrijk is. Wij zien uit naar de samenwerking met het Prinses Máxima Centrum, dat wereldwijd tot de top 5 op dit gebied behoort.”

Diana Monissen, bestuursvoorzitter Prinses Máxima Centrum, is ook erg in haar nopjes met de steun van AFAS. : ,,Wij zijn enorm blij met de samenwerking. Want wij willen íeder kind met kanker genezen, ook in ontwikkelingslanden. Het grote contrast in genezingskans tussen rijke en arme landen is onacceptabel. Daar gaan we samen verandering in brengen.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht