Volledig scherm
© anp

Extra geld voor verbeteren luchtkwaliteit stad Utrecht

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) trekt extra geld uit om de luchtkwaliteit in de stad Utrecht te verbeteren. Hierdoor moet die kwaliteit eind dit jaar voldoen aan de Europese waarden. Dat schrijft zij aan de Tweede Kamer.

Om dit doel te bereiken trekt de bewindsvrouw 10 miljoen extra uit voor maatregelen die de luchtkwaliteit in Utrecht, Amsterdam, Arnhem, Eindhoven en Rotterdam moeten verbeteren. Dat geld gaat bijvoorbeeld naar subsidies voor elektrische taxi's in de hoofdstad. Rotterdam krijgt het meeste geld (6,5 miljoen euro), Utrecht ontvangt een half miljoen euro.

Van Veldhoven: „We weten steeds beter hoe essentieel luchtkwaliteit is voor onze gezondheid. Schone lucht is van levensbelang en een veilig niveau van verontreiniging bestaat niet. Dat alle Nederlandse binnensteden nog dit jaar voldoen aan de Europese normen is daarom fris nieuws. Hier wordt al sinds 2010 aan gewerkt.”

Een eerste stap

Bram van Liere, plaatsvervanger campagneleider Verkeer bij Milieudefensie, is te spreken over de maatregelen van Van Veldhoven. „Het is een eerste stap dat de overschrijdingen van de luchtkwaliteitsnormen in de binnensteden nu sneller opgelost gaan worden dan de overheid eerder van plan was”, aldus Van Liere.

„Om de lucht écht gezond te maken zijn er wel snel meer maatregelen nodig. Jaarlijks sterven 12.000 mensen in Nederland als gevolg van ongezonde lucht, dat is niet acceptabel.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht