Volledig scherm
© Marnix Schmidt

Extra miljoenen voor probleemwijken Utrecht, Nieuwegein en Zeist

Extra buurtagenten, gebouwen ombouwen tot zorgwoningen en nieuwe sportroutes. Het is een greep uit maatregelen die drie probleemwijken in Utrecht, Nieuwegein en Zeist moeten verbeteren.

Vrijdag maakte het Rijk bekend 15 miljoen euro uit te trekken voor de drie gemeenten en de provincie Utrecht. Het geld is bedoeld voor drie wijken met een opeenstapeling van problemen: Overvecht, Batau en Vollenhoven. De Utrechtse flatwijk krijgt ongeveer twee derde van het bedrag, de rest is voor  Batau en Vollenhove. 

Voor Overvecht en Vollenhove bestaat al een brede aanpak; die wordt nu met de financiële steun versterkt. In Vollenhove is onder meer het plan om een ‘laagdrempelig activiteitencentrum’ te starten. Om bewoners te stimuleren gezonder te leven, zijn beweeg- en sportroutes in de wijk voorzien. En om criminaliteit te bestrijden, komen er minimaal twee extra buurtagenten. 

In Overvecht werkt de gemeente samen met veel organisaties voor verbetering van onderwijs, veiligheid en duurzaamheid. Die aanpak krijgt een extra impuls.

Zorgwoningen

In Batau gaat de gemeente Nieuwegein aan de slag met onder meer veiligheid en wonen. Het idee is om bestaande panden te verbouwen tot zorgwoningen en woningen met een zogeheten middelhuur. Ook komen er ‘leergemeenschappen’ en ‘buurtgesprekken’ om de sociale samenhang te verbeteren.

De betrokken wethouders van de drie gemeenten reageren verheugd. ,,We zijn heel blij dat de minister inziet dat we goede vorderingen maken in Overvecht, maar dat er ook echt nog veel moet gebeuren’’, zegt Klaas Verschuure (Utrecht). ,,Met deze steun kan Overvecht flinke vooruitgang boeken.”

De drie gemeenten constateren dat het relatief goed gaat in de regio Utrecht, maar dat de benoemde wijken achterblijven. Ze kampen met meerdere problemen zoals armoede, lage levensverwachting, onderwijsachterstanden, criminaliteit en verouderde huizen. De bestuurders willen met een langdurige inspanningen ervoor zorgen dat de inwoners een beter leven krijgen. Wethouder Marcel Fluitman van Zeist spreekt over ‘een extra tandje bijzetten om nog meer kansen voor de wijk te realiseren’.

De komende maanden gaan de provincie en drie gemeenten met het Rijk de financiële afspraken vastleggen en de plannen verder uitwerken. De ondertekening van de zogeheten Regio Deal gebeurt naar verwachting voor de zomer.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht