Volledig scherm
© anp

Extra toezicht bij Samen Thuis na groot datalek

Na het grote datalek bij het Utrechtse bureau Jeugdzorg komt er extra toezicht bij Samen Veilig Midden Nederland. Daarmee moet het vertrouwen in de organisatie versterkt worden.

Dat heeft de gemeente Utrecht bekendgemaakt. De gemeente reageert daarmee op een datalek, dat bij RTL Nieuws aan het licht kwam na een tip. Daarmee waren 3.278 dossiers van 2.702 kinderen in te zien, waarvan zo’n tweederde jonger is dan 18 jaar. Een kwart is zelfs jonger dan 12 jaar. De fout is inmiddels hersteld, waardoor de gegevens niet meer toegankelijk zijn.

De gemeente Utrecht noemt het lek ‘onacceptabel’. De afgelopen dagen is gesproken met Samen Veilig Midden Nederland, de organisatie waaronder Jeugdzorg valt. ‘Afgesproken is dat in de komende periode extra expertise zal worden toegevoegd aan de organisatie’, zo schrijft het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad. ‘De Raad van Toezicht zal de uitwerking van deze ambitie de komende maanden intensief blijven volgen en hierover ook in overleg blijven met ons.’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht