Volledig scherm
Duizenden bezoekers van de Rijnweek zien het optreden van de band Van Dik Hout in 2015. © Herman Stover

Extra water voor evenementen in Utrecht en Rhenen

Wielerevenementen en festivals bereiden zich voor op een warm weekend. Extra water is de meest genomen maatregel.

De organisatie van het wielerfestijn Tour d’Utrecht treft maatregelen tegen de verwachte hitte. Voor de naar schatting 2.000 tot 2.500 toerfietsers zijn er zondag extra verzorgingsposten, zodat de wielrenners hun bidons kunnen bijvullen. „Er is een warmweerscenario”, zegt organisator Laurens Hillmann van sportevenementenbureau Central Events.

„Om de 30 tot 40 kilometer is een verzorgingspost”, legt Hillmann uit. „Voor de deelnemers die starten en finishen bij de Jaarbeurs in Utrecht is er voldoende water en voedsel. Bij de start kunnen de deelnemers ook nog bidons vullen of kopen.” De duizenden deelnemers van de 4de editie van de Tour d’Utrecht kunnen kiezen uit vier afstanden: 35, 75, 110 en 150 km.

Voor de toerfietsers van de langste drie afstanden gaan de eerste 25 kilometer door de stad Utrecht. Het parcours gaat onder meer over de Waterlinieweg, de Oudegracht, onder de Domtoren door, door het Wilhelminapark en langs het Rietveld Schröderhuis. Daarna rijden de wielrenners door het Groene Hart. Om de enorme stoet in goede banen te leiden, zijn er verschillende starts. De eerste start is om 8.30 uur, de tweede groep vertrekt om 10 uur.

Ronde van het Wilhelminapark

Nog een ander wielerevenement vindt dit weekend plaats in Utrecht; op zaterdag en zondag is er de Ronde van het Wilhelminapark. De meest uiteenlopende varianten van de wielersport, zoals handbikers en een dikkebandenrace, kunnen worden beoefend. Naast wedstrijden in leeftijdscategorieën is er in het park een klein festival met muziek, clinics en eten en drinken. Ook is er een demonstratie american football van de Utrechtse Dominators.

„In het Wilhelminapark wordt vrijdagmiddag in allerijl het watertappunt gerepareerd”, zegt voorzitter Laurens Hitman van het organiserende Wielerplatform Utrecht. Hitman maakt zich geen zorgen om de gevolgen van de warmte.

„Voordeel is dat het al een aantal dagen warm weer is. Dat dempt de gekte. We hebben verder ook veel drinken ingeslagen. Alle deelnemers kunnen bovendien bij revalidatiecentrum De Hoogstraat terecht voor een douche, maar ook voor het vullen van hun bidons. Wielrenners laten zich niet zo snel gek maken door de hitte.”

Rijnweek

Ook op de 21ste editie van de Rijnweek in Rhenen, een van de grootste gratis festivals van het land, worden maatregelen getroffen tegen de warmte. Bij de ingang van het festivalterrein staat een tappunt voor gratis drinkwater. Zaterdagavond staan onder meer optredens gepland van onder anderen Jan Smit en Tino Martin.

Vooral voor de ouderenmiddag op maandag, waar optredens van Marianne Weber en John de Bever op het programma staan, heeft de organisatie extra maatregelen getroffen. Alle bezoekers krijgen dan een flesje water. Alle optredens op de Rijnweek zijn gratis toegankelijk. Naast optredens is er een grote kermis en zijn er sportieve activiteiten op een aangelegd strand langs de Rijn. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht