Volledig scherm
Oud-politica Sharon Gesthuizen (SP) is één van de spreeksters. © Alex Salinas

Faalkundigen vieren op Utrechts festival dat dingen fout kunnen gaan

Succes en mislukking liggen dichtbij elkaar. Op het Faal Festival, zaterdag 3 maart in TivoliVredenburg, belichten tal van schrijvers, sporters, programmamakers, oud-politici en kunstenaars welke fouten ze hebben gemaakt en hoe erg dat is.

Theatermaker en presentator Wilfried de Jong interviewt Edith Bosch (oud-judoka) en Stefan Groothuis (oud-schaatser) over winst en verlies. Bosch nam vier keer deel aan de Olympische Spelen, waar ze in totaal drie medailles won (één zilver en twee brons). Stefan Groothuis haalde ondermeer goud op de Olympische Spelen in Sotsji in 2014. Beide sporters kregen ook te maken met teleurstellingen.

Theatermaker

Niet alleen sporters laten zien dat winst en verlies dichtbij elkaar liggen. Van alle kanten wordt falen belicht, zegt mede-samensteller van het programma Tessa Hagen, programmeur bij TivoliVredenburg. Auteur en filosofe Stine Jensen (onder andere bekend van de nu lopende serie Wie is de Mol?, het spelprogramma dat zij afgelopen zaterdag moest verlaten, theatermaker Elfie Tromp en programmamaker Sophie van den Enk vertellen over mislukkingen. Journalist Lamyae Aharouay gaat in gesprek met oud-politicus Sharon Gesthuizen. Tot maart 2017 was zij Tweede Kamerlid van de SP.

,,Sharon Gesthuizen deed in 2015 een gooi naar het voorzitterschap van haar partij. Zij verloor van de huidige voorzitter Ron Meyer. Gesthuizen is van mening dat sommige politici te lang aan mogen blijven ondanks gemaakte fouten. ,,Mijn indruk is juist dat media en burgers tegenwoordig politici strenger afrekenen op fouten’’, licht Hagen een thema toe dat in het gesprek aan bod kan komen.

Diederik Stapel

Andere sprekers op het Faal Festival zijn ondermeer schrijver/psycholoog Diederik Stapel, die ontmaskerd werd als wetenschapsfraudeur, de Utrechtse psychiater Christiaan Vinkers, de controversiële kunstenaar Tinkebell, DJ Joost van Bellen en drie ondernemers van het Utrechtse restaurant De Klub, Lisa Meijntjes, Jasper Kaan en Joost Vermeulen.

Tijdens het nieuwe festival, dat TivoliVredenburg organiseert samen met Remko van der Drift van het Instituut voor Faalkunde en de organisatie van de FuckUp Nights Utrecht, treden tal van bekende artiesten op, onderwie The Kik, Lucky Fonz III en Mondo Leone. Ook is er improvisatietheater van de Comedy Cowboys en Met Haar zonder Hem.

Quote

Falen is onderdeel van het leven

Remko van der Drift

Van der Drift noemt zichzelf ‘faalkundige’. Hij geeft workshops, houdt lezingen en schrijft boeken over falen. ,,Ik wil Nederland helpen ontkrampen. We leven in een prestatiemaatschappij, het mag niet fout gaan. Maar falen is onderdeel van het leven. Met het festival kunnen we veel twintigers en dertigers bereiken, die succesvol moeten zijn en lijden onder stress. We gaan het falen vieren.’’

Tot slot zijn er op het Faal Festival workshops waarin de bezoeker leert omgaan met z’n fouten en die van anderen. En er is een pop-up museum met ‘gefaalde’ voorwerpen, waaronder een niet voltooid boek en een mislukte zelfgebouwde radio.

Het Faal Festival vindt plaats op zaterdag 3 maart in de zalen Hertz, Pandora en Cloud Nine, in de ruimte Club Nine en op de pleinen. Het programma begint om 19.30 uur en duurt tot 00.30 uur.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht