Volledig scherm
De choreografie bij de kasteeltoren in IJsselstein. © William Hoogteyling

Facebook leest IJsselsteiners de les: geen naakt op de pagina

VideoVoorzitter-directeur Bert Murk van Museum IJsselstein vindt het onbegrijpelijk dat Facebook bij verschillende accounts de foto met blote mensen aan de voet van de IJsselsteinse kasteeltoren heeft verwijderd.

,,Als je je realiseert wat voor verschrikkelijks allemaal op Facebook mag worden gepost, stelt deze serene en integere performance helemaal niets voor”, aldus Murk. Zondagmiddag voerden veertien blote mannen en twee blote vrouwen aan de voet van de kasteeltoren in IJsselstein een choreografie van beeldend kunstenaar Sven Signe den Hartogh (25) uit Schiedam uit. Daarmee wilden ze discussie uitlokken en aandacht vragen voor de tentoonstelling Gendervrij bij MIJ, die vanaf 29 september te zien is in het museum aan de Walkade.

IJsselstein 2.0

Een van de sites die getroffen werden door de harde censuur van Facebook was de lokale nieuwssite IJsselstein 2.0. Redacteur Mike Vroon kreeg zondagmiddag al snel een foto van de performance binnen, die hij meteen op de facebookpagina van de nieuwssite plaatste met een begeleidende tekst. Enkele uren lang voerden tientallen mensen een soms heftige discussie, tot Facebook besloot dat het genoeg was. 

Vroon kreeg een mededeling dat de foto met blote mannen en vrouwen bij het bericht in strijd zou zijn met de richtlijnen van Facebook. Zijn verbazing werd nog groter toen hij in diezelfde richtlijnen las dat volgens Facebook bloot toegestaan is bij kunstuitingen. Hij besloot daarom het AD-artikel over de performance, inclusief blootfoto, op Facebook te plaatsen, maar weer was Facebook not amused en verdween het bericht van de site. 

Geslachtsdelen afgeplakt

Inmiddels heeft Vroon op de site van IJsselstein 2.0 een foto geplaatst waarbij geslachtsdelen zijn afgeplakt met zwarte balken. ,,Deze foto kan ik probleemloos delen op Facebook.” Onderaan het bericht staat de versie waarbij de balken verdwenen zijn. ,,Dat kan geen kwaad, ook als ik het deel via Facebook. Facebook ziet de onderste foto toch niet.”

Murk wil nog wel advocaat van de duivel spelen. Hij vindt namelijk dat de censuur Facebook slechts ten dele is kwalijk te nemen: ,,De computer van Facebook kan moeilijk vaststellen wat seksueel getint is en wat niet.” En de mens dan? ,,Het menselijke dier krijgt steeds meer last van conditioneringen die door de mens zelf zijn bedacht.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht