Volledig scherm
Initiatiefneemster Lorraine van Kolfschoten (rechts) en Carolien Broekhof, zelf actief als begeleidster bij Abrona Bij Johannes. © Boas Photo

Facebookgroep brengt honderden Zeister moeders en oma's samen

Voor moeders en oma's die graag met elkaar in contact komen, heeft moeder Lorraine van Kolfschoten voor Zeist en omgeving een Facebookgroep opgericht. De groep komt één keer per maand bij elkaar. Vandaag doen ze dat voor het eerst.

Quote

Op de kinderboer­de­rij praat je wel met andere moeders, maar daar komt niets uit voort

Lorraine van Kolfschoten

De groep heeft in anderhalve maand tijd al meer dan 200 leden. „Ik ben begonnen op Facebook omdat moeders die voor het eerst iets met anderen willen ondernemen, een drempel over moeten”, vertelt Van Kolfschoten. „Op de kinderboerderij praat je wel met andere moeders, maar daar komt niets uit voort. Facebook is daarvoor ideaal. Je zegt: ik heb kinderen van die leeftijd. Iemand reageert daarop. En daar groeien speeldates uit. Het moet vrijblijvend zijn. Gewoon gezellig met elkaar afspreken, mét of zonder de kinderen.” 

Om iedereen de gelegenheid te geven elkaar te ontmoeten, wil Van Kolfschoten elke maand een samenzijn organiseren. Vandaag zal dat voor het eerst zijn. Daarnaast wil ze workshops organiseren. Iets met kinder-EHBO bijvoorbeeld.” En Carolien Broekhof, begeleidster bij Abrona Bij Johannes, wil in de groep elke dag een gespreksonderwerp starten. „Bijvoorbeeld: hoe ga je om met driftbuien van kinderen? Zij is daar deskundig in.”

Hoge drempel

Volgens Van Kolfschoten was iets als dit er nog niet in de buurt. „Er zijn wel clubjes waar je je bij kunt aansluiten, maar dat is niet vrijblijvend. Daarbij moet je lid worden. Op school is er een vaste kliek van moeders die bij elkaar in de buurt wonen. In mijn vriendengroep is iedereen in een andere fase met de kinderen. Vroeger waren alle moeders thuis, dan had je de basis wel gelegd met andere moeders. Nu werkt iedereen. Hetzelfde geldt voor oma's: er zijn veel oma's die één of twee keer in de week op de kinderen passen, maar geen aansluiting hebben. De drempel is zo extreem hoog. Veel mensen durven niet te zeggen: ik zit het hele weekend eenzaam thuis omdat ik niet weet wat te doen.”

Van Kolfschoten zegt dat in de Facebookgroep veel wordt gedeeld, zoals tips voor evenementen in de buurt. Mensen roepen: ik ga vandaag naar de kinderboerderij, wie gaat er mee? Iemand zet een menu van de week erop. Het wordt steeds uitgebreider.

Meer over Zeist? Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht