Volledig scherm
Museum Oud-Amelisweerd © Angeliek de Jonge

Faillissement Museum Oud-Amelisweerd kost stad tienduizenden euro's

Het faillissement van Museum Oud-Amelisweerd (MOA) kost de gemeente Utrecht tienduizenden euro's. Dat concludeert de VVD na nieuwe informatie.

Het museum betaalde in juni, juli en augustus geen huur voor het landhuis, dat eigendom is van de gemeente. Ook stond er nog een bedrag open dat door de gemeente geïnvesteerd is in het koetshuis, dat bij het landgoed hoort. Het MOA zou later ruim 40.000 euro terugbetalen.

Uit antwoorden op vragen die de oppositiepartij aan het gemeentebestuur stelde, blijkt bovendien dat de gemeente de subsidie voor heel 2018 in januari in één keer overmaakte. Dat was nodig om de penibele financiële situatie te versterken. Nu het MOA half augustus failliet ging, had het geen recht op de subsidie voor de rest van het jaar en levert dat een verliespost op voor de stad. 

Geschrokken

Quote

De gemeente had moeten zeggen: de liquidi­teit moet eerst op orde zijn

André van Schie (VVD)

De rekening voor de gemeente Utrecht loopt op naar ongeveer 90.000 euro, rekent VVD'er André van Schie uit. Hij is geschrokken van de grote kostenpost en betwijfelt of het verstandig was om de hele subsidie voor 2018 in één keer uit te keren. ,,De gemeente had moeten zeggen: de liquiditeit moet eerst op orde zijn.''

Het MOA stelde in het monumentale landhuis sinds 2014 werken van de onlangs overleden Amersfoortse kunstenaar Armando tentoon. Het museum vroeg zelf faillissement aan. Sinds de opening heeft de organisatie flinke financiële problemen. Eind 2017 was de prognose over 2018 positief, maar die verwachting kwam niet uit. Begin juli liet het bestuur aan de gemeente weten acute geldproblemen te hebben vanwege tegenvallende bezoekersaantallen en 'onvoldoende kostendiscipline'. Omdat er geen spaarpot was, viel kort daarna het doek.

Subsidie

De kosten voor de belastingbetaler zijn nog hoger. De provincie Utrecht gaat vermoedelijk voor 160.000 euro het schip in. Het provinciebestuur verstrekte in 2016 een renteloze lening om het MOA overeind te houden. Het was de bedoeling om het bedrag af te lossen in 2020 en 2021 met toekomstige subsidie van de gemeente Amersfoort. 

Ook Amersfoort lijdt verlies. Het MOA leende Armando-kunst dat eigendom is van de gemeente uit aan een tentoonstelling in China. Amersfoort moet de kosten voor het transport naar Nederland zelf ophoesten.

De kans dat de gemeente en provincie Utrecht het geld terug zien na het faillissement, is nagenoeg nul. Raadslid Van Schie hoopt dat de gemeente als crediteur snel spullen opeist, zoals de kassa en verlichting. Dat verhoogt de kans om het landhuis snel door een andere verhuurder te openen, redeneert de VVD'er.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht