Volledig scherm
Dascha was niet onder invloed van drugs © anp

Familie Dascha Graafsma accepteert zelfmoord

Familieleden van Dascha Graafsma uit Hollandsche Rading berusten erin dat hun 16-jarige dochter en zus eind november zelfmoord heeft gepleegd. De familieleden accepteren de conclusies die na extra onderzoek zijn getrokken.

Vader René Graafsma en de rest van het gezin hadden dinsdag een gesprek met politie, justitie, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en toxicoloog Frank van de Goot. Daarbij was ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die de familie de afgelopen vier weken hielp te achterhalen waarom Dascha zaterdagmorgen 28 november door een trein werd doodgereden.

,,Ze accepteren de uitkomsten en conclusies van alle onderzoeken, maar ze hebben het uiteraard wel moeilijk met de vraag hoe het zover kon komen,'' zegt De Vries, ook woordvoerder van de familie.

Quote

Ze accepteren de uitkomsten, maar ze hebben het uiteraard wel moeilijk met de vraag hoe het zover kon komen

Peter R. de Vries

Partydrug GHB
Het NFI maakte dinsdag bekend dat er in het lichaam van Dascha wel sporen van de partydrug GHB waren aangetroffen, maar dat ze die waarschijnlijk niet op de fatale avond heeft ingenomen. Het NFI concludeert dat dat veel eerder gebeurd kan zijn, maar zegt dat ook het lichaam deze stof zelf aanmaakt bij overlijden. Ze had ook zeker geen andere drugs genomen, maar was wel onder invloed van alcohol toen ze in Hilversum voor de trein ging staan.

René Graafsma deed zondagavond 29 november, ruim een dag nadat zijn dochter in Hilversum dood op de rails was gevonden, een emotionele oproep via Facebook om alle mogelijke informatie over de laatste uren van zijn dochter te weten te komen. De politie trok al snel de conclusie dat Dascha zelfmoord had gepleegd, maar daar geloofde haar vader niet in. In zijn ogen had Dascha een leuk leven, een lieve vriend en was er geen sprake van geestelijk lijden die haar tot deze daad zou hebben kunnen aangezet.

Als ze toch zelf het spoor zou zijn opgestapt om zelfmoord te plegen, zou ze dat wellicht gedaan kunnen hebben onder invloed van een verdovend middel dat wellicht door een ander in haar drankje was gedaan tijdens een avondje stappen in Hilversum.

Volledig scherm
© anp

Onderzoek met speurhonden leerde al snel dat Dascha, die om twee uur een kroeg in het centrum van Hilversum verliet, eerst door die stad zwierf, voordat ze rechtstreeks naar huis leek te lopen. Ze koos opeens voor de route langs de spoorlijn en stapte om iets voor zessen op de rails.

Ruzie
Later bleek ook dat ze die avond in het café ruzie had gehad met een vriendin, die ze ook en klap in het gezicht had gegeven. Uit onderzoek bleek dat ze gedronken had, volgens toxicoloog Frank van de Goot zelfs behoorlijk veel.

De familie accepteert nu dat Dascha 'een weg volgde die ze zelf heeft gekozen', maar begrijpt nog steeds niet hoe ze tot haar daad kon komen. De Vries: ,,Door het ontbreken van een afscheidsbrief zullen bepaalde vragen helaas altijd onbeantwoord blijven.''

De uitvaart van Dascha was op 12 december in besloten kring.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht