Het restaurant Rhodos heeft de deuren weer geopend. Dochter Sofia en Debbie Mataras zijn druk bezieg met het uitserveren.
Volledig scherm
Het restaurant Rhodos heeft de deuren weer geopend. Dochter Sofia en Debbie Mataras zijn druk bezieg met het uitserveren. © Foto Ruud Voest

Familie Mataras kan het tóch niet laten: Grieks restaurant Rhodos was dicht, maar is nu weer open

Zeven maanden was Rhodos aan de Oudegracht dicht, maar sinds vandaag kunnen liefhebbers van de Griekse keuken er weer terecht. De familie Mataras heeft er zin in. ,,Het afscheid voelde alsof een gezonde arm was geamputeerd.’’ 

Het was de bedoeling om het restaurant te verkopen, maar toen dat niet lukte, besloot de horecafamilie Mataras door te gaan. Het is geen gedwongen terugkeer naar de Oudegracht, benadrukken Sofia en haar dochter Debbie. ,,We zaten met z’n drieën thuis aan de tafel, papa, mama en ik. We wilden het allemaal niet hardop uitspreken, we keken elkaar aan en begonnen tegelijk te lachen. Toen wisten eigenlijk al wel dat we zelf het restaurant zouden gaan draaien.”

Operatie

Dat is nu een paar weken geleden. Ze stopten in april van dit jaar uit noodzaak. Moeder Sofia had al jaren last van haar schouder en onderging een operatie, vader Lakis tobt ook met zijn gezondheid en dochter Debbie kon de zaak niet alleen overnemen. Vanaf 1 april bleven de deuren dicht.  ,,We hadden ook de zaak te koop kunnen zetten”, zegt Sofia, terwijl vader Lakis de laatste hand legt aan nieuwe toiletten. ,,Er waren wel mensen geïnteresseerd.”

Zover kwam het niet. Toen een potentiële koper afhaakte, besloot de familie de zaak niet te verkopen. Debbie: ,,We houden van het werk, van de mensen, van het restaurant. Dit is wie we zijn. We liepen tegen een aantal problemen op, vooral qua personeel. Mijn moeder moest geopereerd worden. Mijn vader is gezond, maar niet 100 procent fit. Dat konden we gewoon niet opvangen. Maar de heropening is geen moeten; we willen dit heel graag. Een verkoop voelde alsof je een gezonde arm amputeert. Het besluit om te stoppen is ons heel zwaar gevallen. We wilden het eigenlijk niet.”

Kelder

De drie gaan het wel iets rustiger aan doen. ,,Zo gaan we nu twee dagen in de week dicht”, vertelt Debbie. ,,En we hebben besloten geen grote groepen voor in de kelder aan te nemen. Geen veertig personen meer in de kelder. Dat doen we voorlopig niet meer. We zijn op zoek naar personeel, net als alle horecazaken. Voorlopig moeten we roeien met de riemen die we hebben.”

Het werk doen ze met liefde, met hart en ziel. Dat is ook te merken aan alle warme reacties van de vaste gasten. Sofia: ,,Je ziet het aan de reacties op Facebook. ‘We vinden het heel vervelend voor jullie, maar wij zijn zo blij dat het restaurant weer opengaat.’ Ze zijn blij verrast. Van de week kwamen al twee gasten een bloemetje brengen. Ze wilden de eerste bezoekers na de heropening zijn.” 

Quote

We hebben het restaurant gewoon heel erg gemist

Sofia Mataras

Ze misten het contact, de herinneringen. ,,Zo bewaren we mooie herinneringen aan de concertzaal Tivoli”, zegt Sofia. ,,Veel concertbezoekers kwamen bij ons eten, maar moesten wel voor 20.00 uur klaar zijn. Soms aten de bandleden bij ons. Als die afrekenden was het voor onze gasten ook tijd om op te stappen. We hebben het restaurant gewoon heel erg gemist. Het voelt heel vertrouwd, maar het lijkt op een nieuwe start. We zijn zelfs een beetje zenuwachtig.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht