Fans krijgen positieve stress van FC Utrecht: ‘Normaal is mijn hartslag zestig á zeventig, bij doelpunten negentig á honderd’

VIDEOTwintig supporters van FC Utrecht bekeken het duel met Fortuna Sittard op een speciale manier: ze kregen een stressmeter omgehangen. Zo konden ze zien hoe ze reageren op stressvolle situaties. 

Zorg van de Zaak, de hoofdsponsor van de eredivisionist, vraagt aandacht voor de landelijke week van de werk(stress) die maandag start. Bijna 90 procent van de Nederlanders kampt met negatieve stress. 

Ook de FC-fans werden onderzocht. Negentig procent van hen ervaart een middagje Galgenwaard als uitlaatklep; tien procent heeft regelmatig veel stress van de FC of ligt dikwijls wakker van hun grote voetballiefde.  Vader en dochter Meuken, Rainier (47) en Jasmijn (17), namen tijdens FC Utrecht- Fortuna Sittard de proef op de som. De polsbandjes zaten nog niet om, of Gyrano Kerk zette de 1-0 op het scorebord. Op de schermen in stadion Galgenwaard was meteen te zien hoe fans reageerden. De hoogste hartslagen: op de Bunnikside (108), gevolgd door de Noord- en Zuidtribunes (beide 100) en de Cityside (95). 

En dat bleef zo, want terwijl de stresstesters binnen in de buik van Galgenwaard hoopten op een snelle 1-1 van de Limburgers - mooi moment om negatieve stress onder de  Utrechtse aanhang te meten - tikte de thuisploeg zich al rap naar een riante 3-0 voorsprong en een uiteindelijke 6-0 eindscore. 

Hartslag

Jasmijn, die het FC-virus overdroeg aan haar vader, genoot van inmaakpartij. ,,Normaal ben ik best gespannen voor een wedstrijd. Ik help vaak mee met sfeeracties in het stadion. Dan ben je al vroeg op de club. Maarten Paes en Giovanni Troupée zijn mijn favorieten, dus als zij een stressmomentje hebben....Maar Maarten moest alleen in de 74ste minuut een redding verrichten. Je zag wel wat er gebeurde bij goals: normaal is mijn hartslag in rust zestig á zeventig, bij doelpunten negentig á honderd.’’

Haar vader zegt: ,,Dit was natuurlijk geen stressvolle middag. Ik had meer stress van dit interviewtje dan van de wedstrijd. Verliest Utrecht, dan merk ik dat wel aan mijn gemoedstoestand. Zeker als concurrenten wel winnen. Nu was het alleen maar genieten. Utrecht staat op 4, mooi toch?”,  zegt de Houtenaar. 

Tekst gaat verder onder de foto

Rainier en dochter Jasmijn lieten hun stresslevel vastleggen.
Volledig scherm
Rainier en dochter Jasmijn lieten hun stresslevel vastleggen. © Foto Ruud Voest

Stress op het werk

Uit het stressonderzoek van Zorg van de Zaak blijkt dat voor 24 procent van de Utrecht-fans een wedstrijd meer stress op kan leveren dan dat ze werkstress ervaren. 38 procent zegt tijdens een duel zijn of haar emoties de vrije loop te laten. 

Oud-speler Gert Kruys herkent hoeveel invloed negatieve stress kan hebben op iemands functioneren. ,,Als trainer startte ik als kroonprins. Ik werd kampioen met Holland, werd de langst zittende trainer van Cambuur. Maar bij De Graafschap degradeerde ik. Eén kant van mijn lichaam deed voortdurend pijn. Vanwege de spanningen. Daarom is het goed dat Utrecht en Zorg van de Zaak aandacht vragen voor iets waar iedereen mee te maken heeft. Leren relativeren en goede begeleiding van de werkgever is essentieel. Nu gaat het bij DOVO minder, maar daar moet je mee dealen.’’

Gevaar

Er is als het om bestrijding van stress op de werkvloer gaat nog een wereld te winnen, zegt stressdeskundige Raoul Koolen van Zorg van de Zaak.  ,,Vijftig procent heeft aan dat de leidinggevende nooit aandacht besteedt aan het thema.’’ Daarin loert een enorm gevaar. zegt hij: ,,Als stress chronisch wordt, heb je een probleem. Mensen slapen minder, presteren minder en komen zo nog meer onder druk. Met uitval en burn-outs tot gevolg, dat probleem is groeiende. Het is belangrijk dat werknemers erkenning krijgen, zodat ze sneller weer een energieke kracht zijn waar werkgevers op zitten te wachten. Maar dat is wel een wisselwerking tussen twee partijen.’’

Saillant detail: zestien procent van de Utrecht-fans gaf zondagmiddag voor de wedstrijd aan beter te presteren als hun FC dat ook doet. Positieve vibes worden dus omgezet in een beter humeur en scherpere werkprestaties. Laat de werkweek voor hen maar komen, Utrecht staat immers fier op vier.  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht