Volledig scherm
© Gerard Vrakking

Faunabescherming wint zaak over ‘nutteloze ganzenvergassing’ in Utrecht

Provincie Utrecht mag drie soorten ganzen niet meer vergassen, heeft Rechtbank Midden-Nederland vandaag bepaald. Volgens de Faunabescherming vergast Utrecht duizenden ganzen per jaar voor niets. 

Het gaat om de Grauwe, Canadese en Verwilderde boerenganzen, zegt Harm Niesen van de Faunabescherming. Dit zijn de ganzen die ’s zomers in Nederland zijn, hier eieren leggen en dan de gewassen van boeren plunderen. Omdat de boeren hier hinder van ondervinden, hebben ze van de Provincie een ontheffing gekregen om de – eigenlijk beschermde – vogelsoorten te vergassen.

Maar volgens de Faunabescherming, en nu dus ook Rechtbank Midden-Nederland, is vergassen nergens voor nodig. Er zijn verschillende andere manieren om de vogels weg te jagen. Een voorbeeld hiervan is zelf het land in lopen. 

Hele gezinnen vergast

Ganzen afmaken is in de zomer sowieso niet effectief, stelt Niesen. Bij het vergassen worden de vogels een container in gejaagd, waardoor ze door koolzuurgas het loodje leggen. Maar in de zomer is een groot deel van de ganzen nog jong – de eieren komen immers in het voorjaar uit –, dus belanden hele 'gezinnen' hierin. En dat terwijl de jonge dieren nog niets plunderen en sowieso een grote kans hebben om door natuurlijke selectie de volgende zomer niet te halen. 

De winst in Utrecht moet het voorbeeld vormen voor andere delen van het land. De Faunabescherming heeft dezelfde zaak namelijk ook in andere provincies aangespannen. Noord-Holland staat in april als volgende op de planning.

Eerder spande de Faunabescherming al een zaak aan om het schieten op ganzen te verbieden, waarmee volgens Niesen tienduizenden ganzen werden afgemaakt. Daar stak de Raad van State in het najaar van 2017 al een stokje voor.

  1. De klas van Fenne (16) uit Zeist vluchtte dit weekend uit Italië voor het coronavirus: ‘Heel heftig’
    PREMIUM

    De klas van Fenne (16) uit Zeist vluchtte dit weekend uit Italië voor het coronavi­rus: ‘Heel heftig’

    Twintig leerlingen en twee leraren van de Stichtse Vrije School in Zeist zijn maandagavond ‘gevlucht’ voor het coronavirus in Italië. Zij gingen zaterdagochtend op uitwisseling in het dorpje Colle vlak bij Florence, maar stapten 36 uur later alweer in de eerste nachttrein terug. Fenne Kouwenberg (16) is een van die leerlingen. ,,Veel mensen zijn bang dat zij het virus nu ook hebben.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht