Volledig scherm
FC Utrecht speler Willem Janssen viert de 1-0 tegen Vitesse. Fans van FC Utrecht zijn niet te spreken over het nieuwe thuisshirt waarin de verdediger scoorde. © ANP Pro Shots

FC Utrecht-fans balen van nieuw rood thuisshirt

Het nieuwe thuisshirt van FC Utrecht houdt de gemoederen flink bezig. Veel supporters hadden gehoopt dat de club voor komend seizoen een oude traditie in ere zou herstellen: een shirt met een rood-witte diagonaal voorop, gelieerd aan het Utrechtse stadswapen.

Tijdens de wedstrijd Utrecht- Vitesse van afgelopen zondag werd duidelijk dat FC Utrecht vasthoudt aan een vrijwel rode voorkant, net als op het shirt waar de nummer vier van de eredivisie nu in speelt.

Goedkope kopie

Daarin zit dan ook gelijk de kritiek van een groepje teleurgestelde supporters. Ze noemen het nieuwe shirt een goedkope kopie van het huidige. Fantasieloos en te veel lijkend op de tenues van AZ en FC Twente. Heerenveen is herkenbaar door de 'pompeblêden' op het shirt, Utrecht vanwege de diagonale rood-witte voorkant, zeggen ze. Een petitie die op internet is gestart - met als insteek om de diagonaal alsnog terug te krijgen – is al honderden malen ondertekend.

De actie van de fans komt echter te laat. Het shirt blijft zoals het nu is ontworpen, valt bij FC Utrecht te beluisteren. In de ontwerpfase was het, zo melden bronnen rond de club, vooral hoofdsponsor Zorg van de Zaak die vasthield aan de grotendeels effen rode voorkant. Reden: op dat shirt komt de sponsoruiting het best tot zijn recht. 

Fanshop

Binnen FC Utrecht-gelederen is toegegeven aan die eis, hoewel intern de vrees bestaat dat er nu minder nieuwe wedstrijdshirts verkocht gaan worden in de fanshop. Omdat het shirt amper verschilt van het huidige.

Mocht Utrecht overigens de play-offs winnen en daarmee Europees voetbal halen, dan kunnen de ontwerpers van kledingsponsor Hummel alsnog terug naar de tekentafel. Richtlijnen van de Europese voetbalbond UEFA verbieden shirts die aan de achterzijde meer dan één hoofdkleur hebben.

Achter de schermen wordt nu, om de teleurgestelde fans enigszins tegemoet te komen, druk gedokterd om het uitshirt en het zogenoemde ‘derde shirt’ – dat vooral wordt gedragen in de strijd om de KNVB-bekercompetitie – alsnog een meer afwijkende, eigen stijl mee te geven. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht