FC Utrecht-spelers openen ‘skybox’ in WKZ: voor even vergeten de kinderen dat ze ziek zijn

VIDEOEen middagje met papa en mama naar het stadion om een voetbalwedstrijd te bekijken zit er voor veel kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis niet in. Daarom openden spelers van FC Utrecht vandaag een heuse skybox ín het ziekenhuis, waar kinderen kunnen gamen, chillen en live naar de voetbalwedstrijden kijken.

Met een grote lach op zijn gezicht zit de 7-jarige Sebastiaan in de net onthulde skybox. De box bevindt zich in de centrale hal en is gevuld met een drie verdiepingen tellend tribunetje, twee grote televisieschermen, en meerdere spelcomputers. 

In het midden zit Sebastiaan trots met de aanvoerder van zijn favoriete team, Willem Janssen, te gamen. Twee weken geleden belandde Sebastiaan met een herseninfarct in het ziekenhuis. En dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk naar huis. Opluchting dus toen hij gisteren ontslagen werd. Maar Sebastiaan had al gehoord over de skybox en wilde toch écht nog even terugkomen naar het ziekenhuis. En dus zit hij nu glunderend tussen zijn favoriete spelers.

FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen neemt het in de ‘skybox’ op de spelcomputer op tegen patiëntjes van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Joris van Overeem geeft rugdekking.
Volledig scherm
FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen neemt het in de ‘skybox’ op de spelcomputer op tegen patiëntjes van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Joris van Overeem geeft rugdekking. © Angeliek de Jonge

Stampvol

Die spelers, Willem Janssen, Joris van Overeem en Urby Emanuelson hebben het overigens ook naar hun zin. Met gamecontrollers in hun handen zitten ze tussen de kinderen in de box, die stampvol zit. ,,Het is toch geweldig dat je kinderen op een plek waar heel veel narigheid is, toch momentjes van geluk kunt geven. Dat doen we met heel veel plezier”, zegt captain Janssen.

Quote

Het is toch geweldig dat je kinderen op een plek waar heel veel narigheid is, toch momentjes van geluk kunt geven

Willem Janssen, Aanvoerder FC Utrecht

Dat vindt ook Emanuelson. Met een brede lach op zijn gezicht laat hij weten dat hij kan genieten van een middag als deze: ,,Ik vind het super om te zien hoe enthousiast die kinderen zijn. We komen hier al regelmatig langs om te proberen een dag voor die kinderen wat mooier te maken. We zullen de skybox vast ook nog een keer bezoeken.”

De Box, die zich in de centrale hal van het ziekenhuis bevindt en in FC Utrecht-stijl is ingericht, is tot stand gekomen door een samenwerking van de voetbalclub en de goede doelen stichting van het UMC, Stichting Vrienden. ,,We zijn samen op het idee gekomen. In samenwerking met studenten van de Hogeschool Utrecht. Om op deze manier kinderen even een zorgeloos moment in het ziekenhuis te gunnen”, vertelt Pascale Broks van Stichting Vrienden.

Fijne afleiding

Voor Jedajah (8), die met FC Utrecht-shirt aan en bijpassende sjaal om in de box zit, is een initiatief als dit inderdaad een hele fijne afleiding. Ze vertelt: ,,Je kan hier allemaal spelletjes spelen en voetbalwedstrijden kijken en gewoon gezellig praten. En kijk, ik heb van alle drie de spelers al een handtekening.” 

Jedejah voelde zich helemaal niet zo lekker vandaag. Haar moeder vertelt dat ze vanwege een stofwisselingsziekte regelmatig heel misselijk is en om de twee weken het ziekenhuis indraait. ,,Maar nu kan ze even aan iets anders denken, wat dat betreft zijn dit soort initiatieven fantastisch toch!” 

Quote

Kijk, ik heb van alle drie de spelers al een handteke­ning!

Jedejah (8)

Even helemaal vergeten dat je ziek bent dus. Dat is dan ook het doel van het project. En dat lijkt helemaal goed te komen. Als de spelers, directeuren en organisatoren het ziekenhuis weer hebben verlaten, blijft over waar het écht om gaat. Schaterlachende kinderen die met elkaar in de skybox fanatiek zitten te gamen. Alsof zij vandaag niet in het ziekenhuis, maar even in het stadion zijn. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht