Volledig scherm
PREMIUM
Geert Wilders in de groepsfoto voor het oude stadhuis in 1998 © Gemeente Utrecht

Felle Geert Wilders leerde het politieke vak in Utrecht

In februari 2017 maakte Diane Hoekstra onderstaand verhaal over de Utrechtse jaren van Geert Wilders. In oktober 1997 kwam hij in de raad, toen nog voor de VVD. Twintig jaar later is zijn partij terug.

Quote

Gewoon zeggen waar het op staat, zodat ook de burger het begrijpt

Geert Wilders

Of de wethouder nou helemaal van de pot gerukt is, wil Wilders weten tijdens een commissievergadering voor welzijn. Het is november 1997 en het kersverse raadslid Wilders van oppositiepartij de VVD geeft wethouder Paulien van der Linden (PvdA) een veeg uit de pan. Als het aan de wethouder ligt, trotseert Utrecht de landelijke wetgeving en houdt het vier crèches open die niet aan de regels voldoen. Wilders wijst de wethouder erop dat zij de raad vraagt een illegaal besluit te nemen. Zijn conclusie: Utrecht lapt gewoon de landelijke wetgeving aan zijn laars, terwijl elke overheid toch het voorbeeld zou moeten geven. Dat kán en mág niet, volgens Wilders.

Prikkelend 
Vanaf dat moment is duidelijk: Wilders is een man van zijn woord. De 34-jarige VVD'er, die dan enkele weken in de raad zit als opvolger van Stefan Huisman, heeft aangekondigd fel oppositie te gaan voeren. ,,Zonder kritiek te hebben op de huidige VVD-fractie denk ik wel dat het wat feller had gekund,'' zei hij destijds in een interview met het Utrechts Nieuwsblad. ,,Gewoon zeggen waar het op staat, zodat ook de burger het begrijpt.'' En dat mag best prikkelend, vindt Wilders.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht