Volledig scherm
De Bovengrondse past straatnamen in Utrecht aan. © De Bovengrondse

Feministische beweging past mannelijke straten in Utrecht aan

De feministische beweging De Bovengrondse heeft vandaag een aantal 'mannelijke' Utrechtse straten in 'vrouwelijke' straten veranderd. Het gaat om de J.P. Coenlaan in Lombok, de Hubert Pootstraat in de Dichterswijk en de Eisenhowerlaan in Kanaleneiland. Ook in tien andere steden werden straatnamen aangepast.

De straten heten nu respectievelijk de Marie Anne Tellegenstraat, de Serafina en Jansiestraat en de Wina Bornstraat. Tellegen was verzetsstrijder en feminist, Born een culinair journalist. Serafina en Jansie waren moeder en dochter en werden slaaf gemaakt in Paramaribo, Suriname. In een poging om te ontsnappen probeerden ze hun 'meesteres' in een diepe put te gooien. 

Eren

Met de actie hoopt de beweging bewustwording te creëren. Uit cijfers van De Correspondent blijkt dat van alle straten in Utrecht, Groningen en Amsterdam die naar een mens vernoemd zijn, slechts 12 procent naar een vrouw vernoemd is. Dat is te weinig, volgens De Bovengrondse: ,,Straatnamen vormen een overzicht van wie onze samenleving besluit te eren, en daarom vinden wij het tijd om eens aan deze verhoudingen te tornen.''

Vanmorgen gingen kleine groepjes in elf steden tegelijk op pad om straten om te dopen. ,,We hebben het in kleine groepjes gedaan, omdat we het niet te opvallend willen doen en het ook praktischer is : je kunt niet met z'n twaalven een straatnaambordje omwisselen'', legt Bregje Hofstede uit. 

De straten zijn niet geheel willekeurig gekozen. Hofstede: ,,Het groepje dat Utrecht heeft gedaan, heeft deze straten geselecteerd. Jan Pieterszoon Coen heeft in het VOC-tijdperk veel kwaad bloed gezet. Dat deze straat geselecteerd wordt, vinden we heel prettig. Met Eisenhower hebben we veel minder problemen, maar de selectie is deels ook pragmatisch: je moet bijvoorbeeld wel bij het bordje komen.''

De komende tijd heeft De Bovengrondse in Utrecht nog geen plannen. ,,Wijzelf niet, maar wellicht worden mensen hierdoor aan het denken gezet. Het veranderen van de straten is leuk, maar het gaat echt om de bewustwording. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht