Feyenoord-fans huurden touringcar om te knokken in Utrecht; Van Zanen boos

Video en updateBurgemeester Jan van Zanen van Utrecht  noemt de rellen tussen voetbalsupporters in zijn stad zaterdagavond 'volstrekt onacceptabel'.  Naar nu blijkt lieten tientallen volledig in het zwart geklede Feyenoord-aanhangers zich per gehuurde touringcar naar Utrecht vervoeren om op een afgesproken tijdstip met Utrecht-fans op de vuist te gaan.

De vechtpartij vond plaats in de Anton Geesinkstraat in Utrecht, ter hoogte van café Murk in de wijk Ondiep. Het leek volgens omwonenden 'alsof er een oorlog was uitgebroken'.

De politie was al alert op rellen, na aanwijzingen dat supporters van ADO Den Haag naar Utrecht wilden komen om te vechten. Dat treffen stond al op vrijdag gepland, maar ging om onbekende reden niet door. Zaterdag ging het alsnog mis, toen met Feyenoord-supporters, schrijft Van Zanen in een brief aan de gemeenteraad.

De mobiele eenheid moest hard ingrijpen. 10 personen werden aangehouden. De aangerichte schade is aanzienlijk. Er werd over en weer gegooid met stenen, grind, plus het volledige terrasmeubilair van ijssalon Lucia.

De VVD-fractie in de Utrechtse gemeenteraad vindt dat de aangerichte schade op de vernielers moet worden verhaald. De partij gaat hierop aandringen bij Van Zanen. ,,Belachelijk deze vertoning midden in een woonwijk!’’, aldus VVD-raadslid Queeny Rajkowski.

Later die avond werd de politie duidelijk dat ook de ADO-fans naar Utrecht kwamen voor een confrontatie en zich hadden verzameld bij AC-restaurant De Meern. Een deel van hen vluchtte bij het zien van de politie de snelweg A12 op, waardoor er volgens de gemeente een 'levensgevaarlijke' situatie ontstond. De rijksweg werd korte tijd afgesloten, om ongelukken te voorkomen. 20 personen werden aangehouden voor het lopen op de snelweg.

,,Wij hebben niemand naar het ziekenhuis hoeven brengen,’’ aldus woordvoerder Bernhard Jens van de Utrechtse politie. Maar dat supporters bij de gevechten gewond zijn geraakt, staat volgens hem buiten kijf. Het bloed zat op sommige van de terrasstoelen. 

Op de wedstrijddag werden Haagse fans geweerd in Utrecht, ‘vanwege de vechtpartijen op verschillende plekken in de stad, de gevaarlijke situatie op de A12, en de kans op herhaling zondag’, zo liet de burgemeester weten. ,,Voetbalgeweld wordt niet getolereerd." 

Volledig scherm
De ME staat paraat bij de Rode Brug in Ondiep, waar verderop in de Anton Geesinkstraat tientallen voetbalhooligans met elkaar op de vuist gingen. © 112 media

ADO vroeg zijn fans ook met klem niet naar Utrecht af te reizen zondag en zegt de situatie ten zeerste te betreuren. Loco-burgemeester Saskia Bruines vindt dat ‘het OM en de politie nu aan zet zijn voor het strafrechtelijk onderzoek en ADO voor zover het gaat om mogelijke maatregelen tegen supporters’.

ADO-trainer Fons Groenendijk begrijpt de beslissing van Van Zanen, maar vindt het jammer dat de Haagse fans thuis moesten blijven. ,,Voetbal is een feest, dat hebben we vandaag bij de wedstrijd weer gezien.'' Ook ADO-directeur Mattijs Manders snapt de beslissing van Van Zanen, maar zegt: ,,Niemand weet wat er precies gebeurd is en wij worden gestraft. Dit zijn geen ADO-supporters. Het gaat om mensen die wat met elkaar afspreken. Dan kun je mensen met een Albert Heijn-tas ook wel Albert Heijn-hooligans noemen.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht