Nieuwegeiner maakt meeste kans om gestolen fiets terug te vinden.
Volledig scherm
Nieuwegeiner maakt meeste kans om gestolen fiets terug te vinden. © Emiel Muijderman DTCT

Fiets gejat? Die zie je waarschijnlijk nooit meer terug

Nieuwegeiners maken in de provincie Utrecht de meeste kans om - met behulp van de politie - hun gestolen fiets terug te vinden. In 2018 werden er 160 fietsendiefstallen geregistreerd. Iets meer dan 15 fietsen keerden ook daadwerkelijk terug naar hun eigenaar. In de rest van de provincie heb je dikke pech.

RTL Nieuws deed onderzoek naar fietsendiefstallen en het oplossen ervan in Nederland. De cijfers zijn schokkend. Het oplossen van een fietsendiefstal heeft geen prioriteit bij de politie. Dat leidt tot hele lage oplossingspercentages. In nagenoeg alle gemeenten kun je na diefstal van je fiets fluiten naar je stalen ros. De politie vindt hem niet meer terug. In Utrecht heb je statistisch gezien de meeste kans je fiets kwijt te raken.

Een mogelijke verklaring voor het hogere oplossingspercentage in Nieuwegein is volgens de politie de inzet van een lokfiets. Daardoor zijn enkele fietsendieven in de val gelokt.

Houten

Andere positieve uitzonderingen zijn er overigens ook. In Houten, Veenendaal, Zeist, Stichtse Vecht en Utrecht worden nog enkele gestolen fietsen teruggevonden. Houtense gedupeerden maken de meeste kans hun gestolen fiets terug te zien. Dat getal is wel relatief, want van de 140 in 2018 gestolen fietsen werden er vier teruggevonden.

In Amsterdam werden in 2018 de meeste fietsen gestolen, maar kijk je volgens RTL Nieuws naar het aantal inwoners dan voert de stad Utrecht de lijst aan. Per duizend inwoners werden daar in 2018 ruim elf fietsen gestolen. Utrecht wordt direct gevolgd door Veenendaal. Daar werden 410 fietsen gestolen in 2018. Veenendaal telt drie NS-stations, wat een rol speelt bij het aantal fietsendiefstallen.

In 2018 werden volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) 68.000 fietsen gestolen. Daarvan zijn er uiteindelijk 2500 fietsen teruggevonden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht