Veel fietsen staan buiten de stalling bij Citypaza in Nieuwegein geparkeerd ondanks dat dit een hotspot is voor fietsendieven.
Volledig scherm
Veel fietsen staan buiten de stalling bij Citypaza in Nieuwegein geparkeerd ondanks dat dit een hotspot is voor fietsendieven. © AD

Fiets stallen buiten stalling Cityplaza is 'echt luiheid'

Veel Nieuwegeiners laten de bewaakte gratis fietsenstalling bij Cityplaza links liggen en zetten hun rijwiel in de open lucht ernaast. Dit ondanks de constatering dat dit één van de plekken is in de stad waar de meeste fietsen gestolen worden.

Agenten plaatsten die constatering  op Facebook kort nadat ze op die plek twee fietsendieven hadden aangehouden.

Ook maandagmiddag stallen veel scholieren, maar ook anderen hun fietsen naast de fietsenstalling. Zo ook Lisa, Marieke en Thomas. Ze zeggen niet te weten dat dit een hotspot is voor fietsendieven. ,,Het is echt luiheid'', geven ze eerlijk toe. ,,We komen hier ook alleen maar een boodschapje doen.''

Sneller

Ook Thijs van den Beld en zijn moeder hebben hun fiets niet in de stalling, maar pal erbuiten neergezet. ,,Er is niet altijd plek'', weet Thijs. ,,En dit is sneller. Dat is het vooral, vooral als het druk is duurt het even voor je binnen of er weer uit bent. Misschien zit de oplossing in meer mensen op drukke tijden''.

Een oudere fietser hekelt het registratiesysteem waarbij zowel bij binnekomst als bij vertrek zowel een sticker op de fiets als een label aan de sleutelbos gescand moeten worden. ,,Dat houdt op. En als ik eens met een andere fietrs kom, dan werkt het niet''.

Druk

De beheerder van de stalling erkent dat het soms druk is in de stalling. ,,In de spits zou het handig zijn iemand erbij te hebben''. Hij weet dat buiten geregeld fietsen verdwijnen. ,,Dan komen de mensen hier binnen vragen of wij iets gezien hebben, maar wij hebben het druk en kijken niet de hele tijd naar buiten''.

Overigens is het stallen van fietsen naast de stalling niet verboden. Sterker nog, kleine ronde bordjes op de grond geven aan dat hier fietsen neergezet mogen worden. Woordvoerder Pieter Doesburg van de gemeente Nieuwegein: ,,De fietssymbooltjes zijn bedoeld om te markeren waar je je fiets kunt neerzetten. We zien bijvoorbeeld dat mensen die voor een kort bezoek komen, vaker gebruikmaken van de mogelijkheid om buiten te parkeren. Het is een eigen afweging en verantwoordelijkheid van de bezoeker, waarbij parkeren in de fietsenstalling uiteraard de meeste veiligheid biedt.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht