Volledig scherm
PREMIUM
Kunstenaar Boris Tellegen bij de plaatsing van zuil 3 ‘1917’ in De Bilt, een van de tien kunstwerken langs de fietsroute tussen Utrecht en Amersfoort. © Marnix Schmidt

Fietsen van Utrecht naar Amersfoort langs tien bijzondere De Stijl-totempalen

Tien kunstwerken overbruggen de afstand tussen Utrecht en Amersfoort. Ze onderstrepen de band tussen Rietveld en Mondriaan. De kunstwerken staan als een soort opvallende totempalen langs de snelfietsroute in het landschap.

Quote

Ik wil me niet meten met Rietveld en Mondriaan. Maar het is ook wel typisch Nederlands om dat te zeggen

Boris Tellegen

De bescheiden Amsterdamse kunstenaar Boris Tellegen is trots op zijn tien kunstwerken, die als een soort totempalen langs de snelfietsroute tussen Utrecht en Amersfoort staan. „Ik voel me heel vereerd”, zegt Tellegen (49) dinsdagochtend tijdens de plaatsing van zuil ‘1917’ in De Bilt.

Dat zijn kunstwerken een blijvende herinnering zijn aan de viering in 2017 van honderd jaar kunstbeweging De Stijl en dat hij daarmee dus in de traditie staat van Rietveld en Mondriaan, is best ‘een beetje eng’. „Ik wil me niet meten met Rietveld en Mondriaan. Maar het is ook wel typisch Nederlands om dat te zeggen”, voegt hij eraan toe.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht