Fietsenchaos maakt plaats voor nieuw Smakkelaarspark

De slijptol snerpt en vrachtwagentjes rijden af en aan om honderden verweesde fietsen af te voeren van het Smakkelaarsveld. Ze moeten plaatsmaken voor het laatste grote nieuwbouwproject aan de stadskant van het stationsgebied. 

Het Smakkelaarsveld, tussen Hoog Catharijne en ingenieurs- en bankkantoren is sinds de bouw van het winkelcentrum al jaren een verloren terrein geweest zonder duidelijke invulling. Zes jaar geleden sneuvelden de plannen voor de bouw  van een bibliotheek annex filmhuis op die plek. De gemeenteraad stemde het plan met de kleinst mogelijke meerderheid weg. Te groot, te duur en financieel riskant.

Het Smakkelaarsveld bleef daardoor nog jarenlang zoals het was. De kunstwerken die ooit een vertwijfelde poging waren het gebied een gezicht te geven, werden overwoekerd door de fietsenjungle die het terrein tot op heden kenmerkt. Daar maakt de gemeente nu dus een eind aan. Wie zijn fiets kwijt wil bij het station, moet naar de grote stalling onder het Stationsplein. 

Volledig scherm
Impressie van voorlopig ontwerp van het Smakkelaarspark. © Lingotto

Nieuw ontwerp

Het duurt overigens nog wel even voor het nieuwe Smakkelaarsveld en gelijknamige park daadwerkelijk vorm krijgt. Begin deze maand werd een nieuw voorlopig ontwerp gepresenteerd. De bedoeling is volgend jaar te gaan bouwen. Eerst volgt een bodemonderzoek, onder meer naar archeologisch waardevolle zaken. Daarna de bouw van een overkapping over de sneltram- en busbaan. 

De appartementen worden op de overkapping gebouwd, zodat ze geen belemmering vormen voor het tram- en busverkeer. Het project moet dan eind 2022 klaar zijn, zegt  Arda Basak  van ontwikkelaar Lingotto. 

150 woningen

Dan kabbelt de Leidsche Rijn vanaf de Vredenburgknoop tot aan de Seijpestijntunnel. Aan de oevers is een park bedacht, met paviljoen. Drie appartementencomplexen met zo’n 150 woningen, dicht tegen het spoor, overkappen de tram/busbaan en scheiden het park van het treinlawaai.

In het vernieuwde plan is de parkeerkelder geschrapt en is het paviljoen naar de busbaan opgeschoven waardoor het park en grasveld langs de Leidsche Rijn meer ruimte krijgt. Er zijn minder hoeken en loze ruimten waardoor het park overzichtelijker is. Ook is het ontwerp van de brug over de Leidsche Rijn aangepast waardoor het water beter zichtbaar is vanaf de Catharijnesingel.

Volledig scherm
De fietsen die zondagmiddag nog niet waren opgehaald van het Smakkelaarsveld worden met een slijptol losgemaakt en verwijderd. © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht