Volledig scherm
Vanaf maandag 16 september moeten alle fietsen weg zijn bij Moreelsepark © AD

Fietsenstalling Smakkelaarsveld is vanaf vandaag fietsenkerkhof

Vandaag haalt de gemeente Utrecht alle fietsen weg die nog geparkeerd staat in de bekende fietsenstallingen Smakkelaarsveld en Moreelsepark. Vanaf nu moeten álle fietsen in werelds grootste fietsenstalling onder het station, of in een van de andere stallingen. Dat is wel even wennen: „Ik denk dat ik vanaf nu maar ga lopen naar het station.” 

Quote

Ik vind de nieuwe stalling te groot en die zit vaak vol. Ik denk dat ik vanaf nu maar ga lopen naar het station

Amy (27)

Voor doorgewinterde Smakkelaarsveldgebruikers voelde het dit weekend al merkwaardig rustig tussen de ijzeren fietsenrekken. Op A-4'tjes die met tiewraps aan de stalen omheining zijn vastgemaakt, staat duidelijk aangegeven wat er te gebeuren staat: op zondagavond 15 september om 00.00 uur precies sluit het fietsenimperium. „Wie na die tijd komt, kan lopend naar huis”, zegt één van de vaste beheerders van de stalling. Die boodschap maakt hij duidelijk aan al het binnenkomend fietsverkeer. 

„Alleen toegang als je ’m voor middernacht ophaalt”, zegt hij tegen een meisje dat haar fiets naar binnenrijdt. Ze schrikt, stamelt „dat wist ik niet”, en draait zich om. Volgens de beheerder, die al zo’n 25 jaar in de Utrechtse fietsenstallingen werkt, komen de laatste dagen steeds meer mensen hun fiets ophalen uit de gratis stalling die 24 uur per dag, 7 dagen in de week onderdak mét toezicht bood aan zo’n 2500 fietsen. Toch zullen er  heel wat trouwe stalen rossen níet opgehaald worden, denkt hij. „Ook om de hekken heen staan er zóveel. De gemeente gaat ze allemaal meenemen.” 

Bijna een fietskerkhof

Frank (47) is zijn fiets vandaag, het zal voor velen niet onbekend zijn, kwijt in Smakkelaarsveld. Hij stalde z’n fiets er ongeveer twee keer per week en ziet ’m niet snel verkassen naar de nieuwe stalling. „Die zit altijd vol Ik denk dat ik eerder uitwijk naar het centrum. Wel balen hoor, dat deze weg gaat.” 

Ook om de hekken van de stalling heen staan nog eens honderden fietsen geparkeerd. Amy (27) zet haar rijwiel al vier jaar bijna elke werkdag tussen deze massa fietsen. Deze zondagmiddag haalt ze haar fiets er voor de laatste keer op. „Ik studeer in een andere stad en moet daarom iedere dag met de trein. Binnenin de stalling is het vaak lang zoeken naar een plek, dus is mijn vaste plek verhuisd naar buiten.” Waar Amy haar fiets vanaf nu gaat stallen weet ze nog niet. „Ik vind de nieuwe stalling te groot en die zit vaak vol. Ik denk dat ik vanaf nu maar ga lopen naar het station.” 

Ook de fietsenrekken bij Moreelsepark verdwijnen vandaag. „Het zal wel een stuk netter worden om het station heen”, zegt een medewerker van de grote, nieuwe stalling onder het station. „Ik verwacht niet dat wij het extra druk krijgen nu deze twee stallingen sluiten: we hebben naar dit punt toegewerkt en hebben met 12.500 plekken ruimte genoeg.” 

Wie zijn of haar fiets niet op tijd heeft kunnen redden, kan ’m binnen twee maanden gratis ophalen bij het fietsdepot aan de Koningin Wilhelminalaan 2A. 

Volledig scherm
Alle fietsen zullen vandaag van Smakkelaarsveld verwijderd worden. © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht