Volledig scherm
© ANP

Fietsers uit Zeist gaan zes weken lang luchtkwaliteit op fietspaden meten

De provincie Utrecht gaat in samenwerking met Samen Duurzaam Zeist aan de slag om vrijwilligers al fietsend de luchtkwaliteit te laten meten. Vanaf 17 oktober gaan er tientallen vrijwilligers op pad met speciale meetkastjes die naast de hoeveelheid fijnstof ook de temperatuur, de luchtvochtigheid en uiteraard locatie en tijdstip vastleggen.

Het gaat om een proef bij de provincie Utrecht met de titel 'Groene Fietsroutes, naar een fietsend meetnet luchtkwaliteit'. Er zal tot eind november met de kastjes worden gereden. In Zeist hebben zich al veertig vrijwilligers gemeld.

De drukke forensenroutes tussen Zeist en Utrecht zijn interessant voor de provincie. Maar ook de route tussen Zeist en De Uithof. De provincie Utrecht wil graag weten in hoeverre fietsers aan luchtverontreiniging worden blootgesteld en zeker ook op welke tijdstippen en waar. Zo kan de provincie bepalen welke fietsroutes het meest groen zijn.

Win-win

Het mes snijdt volgens de provincie Utrecht aan twee kanten: fietsers kunnen aan de hand van de meetgegevens groenere routes kiezen en gemeentes kunnen overwegen maatregelen te nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren, daar waar dat nodig is.

Bijkomend voordeel is dat er ook wordt vastgelegd hoe fietsers zich door en in de directe omgeving van Zeist bewegen. Dat is nog nooit eerder op deze manier en op deze schaal vastgelegd.

De eerste weken van december worden gebruikt om alle meetgegevens te verwerken. Op 12 december worden de gegevens gepresenteerd.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht