Volledig scherm
© ANP

Fietsersbond: 40 miljoen extra nodig voor fietsroutes in provincie Utrecht

Om de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs te halen en om het regionale fietsnetwerk te verbeteren, is minimaal 800 miljoen euro extra nodig. Dat zegt de Fietsersbond. Deze investeringen komen volgens de bond bovenop het geld dat al is gereserveerd voor verbetering van de infrastructuur.

In de provincie Utrecht alleen al zou zo rond de 40 miljoen moeten worden geïnvesteerd. Naast de extra investeringen in de regionale fietsroutes moeten er ook in de grote steden meer fietspaden, snelfietsroutes en fietsenstallingen komen.

‘Door te investeren in de kwaliteit van regionale fietsroutes, kan de gemiddelde forens die 22 kilometer van zijn werk woont op de fiets. Door het realiseren van bredere fietspaden en extra fietstunnels en –bruggen, worden zowel de doorstroming als de verkeersveiligheid bevorderd. Met deze maatregelen kunnen op deze routes ook snelle fietsers worden toegelaten. Dit is een belangrijke voorwaarde om meer mensen op de fiets te krijgen’, aldus de Fietsersbond.

Utrecht-Veenendaal

De eerste snelfietsroute, tussen Utrecht en Veenendaal, is maandag een stap dichterbij gekomen door handtekeningen van de provincie Utrecht en de gemeenten Utrecht, Bunnik, Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Rhenen en Veenendaal. De route is de eerste van zeven die de provincie met voorrang wil laten aanleggen. 

Andere geplande snelfietsroutes zijn Utrecht-Amersfoort, Utrecht-Woerden, Utrecht-IJsselstein, Amersfoort-Bunschoten, Amersfoort-Hilversum en Amersfoort-Veenendaal. De provincie draagt 65 procent bij in de kosten van de fietsroutes (tot 2023 circa 40 miljoen), de gemeenten betalen 35 procent. In een later stadium volgen meer snelfietsroutes in de provincie.

Voorrang

Op snelfietsroutes krijgen fietsers vaker voorrang op autoverkeer en gaan de verkeerslichten op de route eerder op groen. Zo kunnen fietsers snel, comfortabel en veilig doorfietsen. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om ook voor langere afstanden en voor woon-werkverkeer de fiets te nemen, verwacht de provincie.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht